Last updated!

22 May 2011

TUTORIAL - Dapatkan blog ID anda

salam bloggers..
kawan kawan sihat ke tidak hari ini?
apit harap semuanya sihat sihat saja okay!
hari ini apit nak ajar kawan kawan satu perkara..
kawan kawan tahu ke tidak blog ID masing masing?
ada yang tahu dan ada yang tidak tahu..
pada sesetengah coding mungkin memerlukan ID blog masing masing untuk function..
okay apit akan ajar yang mana tak tahu itu okay!
tengok step by step ye kawan kawan..

1. Log in Blog > Dashboard > Design
2. Selepas saja masuk bahagian Design kawan kawan perhatikan di atas di tempat URL address. Contoh gambar di bawah ini okay!


2. Okay! nampak tak apit highlight kan nombor tu? itu la ID blog kita..senang kan?
3. So kalau sesetengah code yang memerlukan nombor ID kita, cari saja di situ.

SELAMAT MENCUBA!

10 orang comel komen:

Ain Shafinas said...

wiwit ! id num sha 1234567890 .
err hehe =.=

aRe-PeaK said...

tipu3..hahaha
ini blog ID kamu..
6356730812742239350..
peace..

Atikah Ket said...

bessstt ! hee =.=

missomachos said...

kalau bg IDNUMBER kat kolej bley ke? :pp

Aida Omar said...

maju apit!!
nice tuto :)

aRe-PeaK said...

@Atikah Ket : hahaha..bes2..

aRe-PeaK said...

@missomachos : boleh kot..try tengok..try and error forever..hihi..

aRe-PeaK said...

@Aida Omar : thanks aida..

Areda said...

tQ apit...dah jd dah..hihihi......tema kasih coz x jemu2 jwb pertanyaan akak...

Hafizzi Aziz said...

@areda : welcome..alaa..xdak hal lah kak..akak tnya benda yg apit taw..kalau xtaw..jenoh gak la nk menjawab..hihi..