Last updated!

27 June 2013

Kilang Pemprosesan Organ Manusia



Assalamualaikum w.b.t

Pernah tak hampa tengok movie SAW? Ataupun Hostel. Atau movie-movie yang bergenre Horror. Memang potong memotong mayat manusia selalu ada dalam filem-filem camtue. Tapi itu filem, bukan betul pon. Haa mai aku nak tunjuk kilang pemprosesan mayat di Rusia. Confirm tempat nie berhantu gila-gila. Menakutkan. Kilang pemprosesan organ manusia di Rusia ini akan memproses mayat terutamanya mayat yang tidak dituntut. Kesiannya.

Organ yang selesai diasingkan akan dijual di pasaran, Universiti dan dieksport ke farmasi Ireland dan Jerman.








P/S : Apa kata anda?


15 orang comel komen:

ct cucubi said...

ngeri~

Nurfaezah Abdullah said...

err its legal di russia? huhu

Shakirah Rosli said...

AllahuAkbar. kesiannya ya Allah.. dia boleh selamba je bedah2 makhluk sejenis byk2 cmtu. huhuhu sedihnyaa ><

chinta said...

seramnya!!

Nur Aqilah said...

eii, geli

Soda N Ice Tea said...

EEeee geram plus sakit hati plus tak tau ah nak ckp ape. Manusia kott

TeTerBanG said...

hmm...apa kata anda? kata sy, wlaupon mayat2 tu x dituntut, tp sbg mnusia tetap x ada hak tuk perlakukan mayat mcm tu. ni dh mengaibkan n menyeksa mayat. tp...mungkin depa yg keja ni mmg x dak perasaan lngsong.

arifah said...

Tahan loya tengok..ngeri..mcm tak de perasaan je org yg keja potong badan manusia ni..

Pn.bayu said...

nape ada yang bersepah sepah?

Cik Fie said...

menakutkan !!!

Engku Attilla said...

Rasanya better check dulu before post berita ttg benda ini sbb nampak mcm unrealistik.. Pertamanya adalah kerana.. Kebiasanya untuk pemindahan organ seperti buah pinggang.. Ia harus dilakukam ketika penderma masih hidup... Dan untuk organ lain mcm jantung.. Perlu dilakukan secepat mungkin selepas penderma mati... Bukan boleh lambak2 mcm dlm gambar di atas...

Yang kedua.. Kalaupun kesemua organ bukan digunakan untk jualan kepada penerima organ..maybe digunakan untuk research dan sbgnya.. Semestinya ada standard of procedure dia untuk menguruskan pengambilan organ.. Mcm pakai glove ke.. Guna di tempat bersih ke.. Dan bukan biat mayat atas lantai mcm tu.. Dalam keadaan kotor...

Ianya seperti x realistik.. Dan sepatutnya tukang menyampai berita harus pastikan kesahihan berita sblm nk sampai... Sekian..

Mrs.MieRaLiciouSs said...

ngeri ~

Myra Abdullah said...

seriously ngeri kot

3no gr33ny said...

pernah juga hamba ke UM tgk proses ni tapi kebersihan mayat sangat dijaga berbanding ni..huhu

Aliff Haikal said...

Mayat-mayat ni wangi ke mende siap tak pakai mask tu . hahahaha Ngeri bapak.