Baca Entry Latest Nie Jugak!

28 May 2013

Tutorial Blog - Header Transparent, Bila Upload Background Jadi Hitam




Assalamualaikum w.b.t

Ramai yang tanya aku masalah pasal bila upload header yang format png atau transparent, akan jadi background warna hitam. Yeaahh ada something wrong di situ. Eh sat2, aku creditkan tutorial nie kepada blogger Shida. Aku copy balik ja nak ajaq hampa. Malas nak print screen bagai. Okay ini ada jawapannya. Sila ikut step satu persatu. :-)

1. Design header dalam tranparent dulu. Pastu upload gambar header dalam post. 
2. Klik gambar tu, then pilih Original Size sebab nak dapatkan link gambar yang ikut size kita design.


3. Then hampa Right Click atas gambar tu, amik Open image in new tab.

4. Copy link image tu kat URL Address tu. Yang aku buat anak panah tu.

5.  Bukak gadget dalam layout tu. Bukak yang bahagian Header tu, paste URL image tu dalam ruangan yang aku tunjuk contoh gambar kat bawah nie. Then SAVE. 

6. Tadaaaa kan dah takdak background hitam. Selamat Mencuba!

P/S : Credit to shida radzuan. :-)


17 orang comel komen:

Mia Liana said...

nice tutorial ni apit.. ;)

Nur Madihah said...

wah, menjadilah..
ada tak cara macam mana nak centerkan balik header? header saya ke kiri.. pelik -__-
terima kasih :)

Fendy said...

memg ada masalah ni...

anis suryanie said...

thx..baru tau tuto yang sng camni.. selalu kalau jadi hitam buat kat imgur je.. lambat! hehehe

Amirah sakinah said...

tq apit..alhamdulillah ada pum tutorial nie..:)

Carlos Santiago said...

cool tutorial

Carlos Santiago said...

cool tutorial

Mas Zull said...

assalamualaikum fiz...perkongsian yg menarik...;)

Haswan Syakier said...

Waaa, nice tutorial! ='D

Bahrain Ramlan said...

terbaik, rasanya nak tukar header lain plak.

Nur Hidayu said...

thanks. memang lama sangat dah cari tuto ni ;)

Sukma Haron said...

GOOD INFO...BARU TAHU aPIT...

dEdEQ dE wIshEs said...

TERBAIK AH BEB (Y)

Cik Fie said...

nice tuto , bro :)

Anis Najiha said...

Yey menjadi.. Tq..

Soda N Ice Tea said...

blog sy tak pkai header pon... huhuks.. da tde mse sgt nk main blog ni.. dlu hmpir 1k follower.. cme tulaa, disebabkan mslah hdup, ad je org nk hentam itu ini, smua dibesarkan dan dijadikan mslah.. Ape2pon smanagt berblogger kmbali lg.. tp tulaa, blog pon dah brubah sket skrg, agak pening~ hehehe.. btw tq for the tuto.. leh try :)

Wani Sakri said...

ooo bgsnye, tq ya.. :D

Jom ke blog sy :) FAMILI FANTASTIK!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...