Last updated!

02 May 2013

Sahih Ke Video Sumpah Saiful Bukhari di Depan Kaabah?

Assalamualaikum w.b.t

Dah tengok video Saiful Bukhari mengangkat sumpah laknat di depan Kaabah. Video tersebut pada 9 April 2012 tetapi baru dipublish di youtube sempena lagi 3 hari akan mengundi. Firstly aku tengok, wahh biar betul. Kalau betul Saiful Bukhari betul, harap kebenaran akan menjelma bagi pihak beliau. Tetapi kalau tidak benar, aku harap ALLAH melaknat dia kerana mempersendakan kekuasaan ALLAH S.W.T. 

Aku tak sure sama ada aku akan ditangkap atau tidak kalau aku buat pendedahan yang aku rasa aku betul. First aku tengok, memang aku percaya video nie benar sebab video bewarna dan mempunya suara. Tak macam video-video UMNO/ BN buat yang video lucah. So aku pon tengok berulang-ulang kali untuk trace wajah muka Saiful samaada terdapat perbezaan tone. Ada sedikit. Oh it tdak boleh dijadikan bukti. Then ada something aku rasa tak kena. 

Cuba perhatikan pada minit 1.03 saat.



Cuba perhatikan di saat ada seorang hamba ALLAH berbaju putih melalui di belakang badan Saiful. Seperti bertindih dengan Saiful walhal badan Saiful tidak sama sekali bergerak mahupun tersentuh. Aku pon jadi tanda tanya. Adakah ini hanya video menggunakan skrin hijau macam filem Cicakman dan Merong Mahawangsa. Aku tak mahu tuduh  siapa yang create video ini. Tapi aku rasa ini satu penipuan.

Mereka dah mula belajar edit video bewarna dan bersuara, tapi hampa perasan tak, di kalangan ramai-ramai, suara Saiful amat jelas sekali berbanding background belakang. Itu mustahil. Cuba pergi market, rakam, background sangatlah bising. Allahuakbar. Sampai begini sekali politik Malaysia. Sedih ooii.

UPDATED!!

Video Saiful Sumpah Guna Teknik 'Chroma Key'?




P/S : Ya Allah Ya Tuhanku, tunjukkan lah kebenaran kepada semua rakyat Malaysia. Amin.


137 orang comel komen:

baby comel said...

tergeleng2 kepala tengok video ni.. apa yg dia dapat ye kalau buat semua ni?? xfaham... moga Allah tunjukkan kebenarannya

★Nurul Nadhirah Norsalim★ said...

Qasa pelik jugak tadi tgok kat berita. berani noh dya angkat sumpah bagai. Allah ada, biaq pi kat dya. berani buat berani tanggung :)

Nur Dzafirah said...

Sampai mcm niy??? Kalau tak pandai edit tu, tak payah la g tambah kebodohan... -.- Ate, bodoh +tak pandai jadi apa? Err..

Ez Bil said...

Berani kerana benar abg apit! If die org mmg menipu, nantikan balasan Allah.

Ez Bil said...

Abg apit, mmg nampak sgt 1.03 minit tu. Allah akn tunjukkan kebenarannya.

Tengku Iji said...

Video ni memang pelik tapi thanx for the info, sekarang baru perasan

husna zahidi said...

Allahuakbar..bnda serius mcm ni depa bleh buat main..

Anonymous said...

Ya betul kjp aje kepala pak arab tu hilang...aku penah ke mekah dok kat multazam ni.. Mmg akn kena langgar kt org lain..tmpat ni mmg berasak2..

Anonymous said...

Nampak mcm real... yang minit 1.03 tu bese je...xde nampak yang x kene pon...hadui...x mengundi lah camni... pening aku... kalo dah sumpah2 depan kaabah ni bukan main2 ni...semoga Allah tunjukkan lah kebenaran...wallahualam.

Dear KHY said...

nampak beno nipunya

Vee Lea said...

We let go and let God. Malaysia doesnt belong to any parties but it belongs to the Lord. Salam.

uks world said...

sekali pandang nampak real.... bila tengok lagi, asal badan dia tak tertolak kedepan sebab tersenggol dengan orang yg berjalan kat belaakang... disitu nampak penipuannya.. boleh pulak tertindih macam tuh.. x logik.. -__-'

Anonymous said...

Cuba tengok balik betul-betul. Aku nampak pada minit 1:03 badan Saiful dan kemera video dia bergerak ke hadapan sikit bila orang baju putih tu langgar belakang dia la...Aku tak rasa video ni Edit...mungkin ada kebenarannya..Wallahuallam...

MULHIM BIN NABIL said...

Orang punyalah ramai.....saiful sikit pun tak kena langgar...ha ha ha lawak video nie

Anonymous said...

Betul la....kat minit 1:03 memang ada pergerakan sikit kat badan saiful ke depan bila kena langgar kat belakang dan orang yang langgar Saiful tu tak de la pulak nampak tertindih dgn saiful. Dia lalu terus kat belakang saiful....wallahuallam....

Kenit Cinonet said...

Serius, something wrong somewhere in this video. Sepul lebih tinggi dari orang Arab plak kat situ ye, padahal orang Arab lebih tinggi dari kita. Banyak yg tak kena la...aiyaaaa mujur Kenit dah ngundi awal hehe. Faham2 je la yek (^_^)

Bahrain Ramlan said...

aku perasan ada muka macam harry potter la...ahhahha

Sukma Haron said...

apa nak jadi dengan politik Malaysia nie....semuanya auta...

shafiq said...

nampak tak bergerak tadi based on saya yang tengok 2-3 kali nih , err , hmm ,

wallahualam

ainulhuda said...

Asslam, pertama kali saya tengok sahaja langsung terfikir kenapa badan Saiful jauh lebih besar berbanding semua orang, yang membuat vidio ini masih amatir dan belum pandai lagi, fidio ini macam edit foto backgroud kemudia kita tampalkan foto kita didepan nya.

Anonymous said...

AQ PN NPK JUGK CEM DY GOYANG..TP XTW LA.. HANYA ALLAH YG THU KBENARAYA..TQ 4 THE INFO

~N!k nURfAt!hAH hARun~ said...

kita umat islam sama-sama doa mintak sepenuh hati kat Allah moga DIA serlahkan kebenaran..moga DIA tunjuk siapa benar dan siapa salah,..memang sakit hati tahap dewa ni bila manusia suka menghukum tanpa mengkaji..dah la makin ramai yang suka menuduh tanpa bukti..pulak tu fitnah menfitnah di buat macam perkara biasa. buka aib orang setiap masa..kalaupun seorang manusia tu bersalah tak perlu nak jaja satu dunia..islam menyuruh kita sebolehnya cuba menutup aib org..tapi kat malaysia ni..entahlah..sakit hati..Ya Allah, tunjukkanlah kebenaranMu secepat mungkin...

selipar putih said...

kenapa 3 hari nak mengundi baru nak tunjukkan..kalau betul nak tegakkan keadilan dan maruah diribalik kenapa tak taun lepas lagi...

Anonymous said...

Kita lihat siapa yang kenaaaa.... Anwar x berani buat macam Saiful ni kee...Memang sahlah tu...dia ada buat....Besar dosanya kalau pilih PM buang tabiat macam ni....

Nizarazu said...

Wahh, tengok 2 3 kali baru perasan.. adeshh..

Anonymous said...

saiful ckit pown xkena langgar dengan org kat sana.ya allah tahu x skrg neh kat dpn kaabah diorg wat renovation n keadaan jd sempit n mustahil saiful xkena langgar pown.dpt berdoa dgn tanpa bergerak.td mula3 tgk terkjut gak tp Allah tu maha adil.ya Allah kat dpn kaabah dengan ramai kumpulan baca doa sepnjg tawaf ckit pown denga.mnipu mcm ini skali

Anonymous said...

apsal Jemaah dibelakangnya yg terdiri dari Arab yg tinggi-tinggi sentiasa kelihatan rendah dari mamat ni sedangkan lantai masjid rata?

amgyver said...

Jangan baca komen saya jika anda 'die hard fans' PR. Saya berkata berdasarkan logik.
1. Pada minit 1:03, lelaki tersebut cuba mengelak daripada melanggar sesuatu. Kalau menggunakan green screen macam cerita CicakMan tu, lelaki tu mengelak apa selain Saiful?
2. Kenapa orang di belakang kecil berbanding saiful? Cuba anda lihat sebuah kereta dalam jarak 100 meter. Kemudian anda letak ibu jari anda pada jarak sejengkal dari mata. Apa yang dapat anda lihat?

Point di sini ialah, Saiful Bukhari berani bersumpah kerana beliau yakin berada di jalan yang benar. Tidak kira lah jika beliau bersumpah di mana2 pon. Fikir!

Anonymous said...

tu pun menjadi masalah anda ye. biarkan la dia tu. andai dia di pihak yang benar, baguslah. Andai video tu hanya edit tanggung la dosanya.. apa yang anda takut sangat.

onie said...

betul,sedangkan ketika itu orang yg sedang tawaf ada berlanggar-langgar,tapi wallahualam...so scary bila hal politik dikaitkan dengan agama ,not good

niena_aizat said...

tgk dkt sblh pompan 2org bediri tu..lgsug xde blanggar dgn org laen..knape nk prtikai if saiful xbelanggar dgn sape2..die berani sbb die tahu die dtmpat yg benar..knape c anuar xbrani sumpah laknat mcm die..klo btl xbuat..buat r sumpah laknat..HIDUP BN~ lainkalilahhh...

YangTerlebihbahagia...maktimah said...

tanda org2 munafik ialah org yg suke bersumpah

Anonymous said...

Aku videographer perkahwinan selalu gunakan teknik Green Screen @ Chroma Key.Kalau nak berucap diLondon contohnya kita perlu berucap didalam studio setting dengan skrin hijau.Kemudian superimpose dengan background video.Gunakan Chroma key hasilnya special effect itu saolah2 kita berucap ditengah2 kota London.Cameraman TV tentu tau perkara ini.Ini contoh dari youtube:
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=9OrZewrLjIk

Anonymous said...

taknak komen apa yg dia cakap..aku cuma nak komen tentang video jek..

PERHATIKAN MINIT KE 0.56SAAT - 1.04SAAT.. ketika kemera digerakkan jelas gambar Saiful bergerak sekali tanpa nampak ada pergerakkan (berjalan)...

adakah ini konspirasi semata-mata????

maaf jika aku tersilap...

Anonymous said...

Kena ada bukti sahih baru boleh sebar maklumat. Kaji dulu kat FBI. Ingat, sebar fitnah itu berdosa besar. Wallahualam.

Anonymous said...

Pergerakan bibir xjelas sekata bila menyebut nama anuar ibrahim dan selepas ayat terakhir bibir masih begerak seolah2 ucapan xsama ....wallahualam

Dear KHY said...

pelik selalu kalau kita rakam mesti orang yang lalu lalang dok tengok kita nie buat dunno ja

Anonymous said...

dia mmg gagah la...10 org tolak pun tak gerak...anwar liwat jer dia kalah..tak terlawan

Anonymous said...

Nampak jelas badan dan kamera bergerak bila saiful dilanggar di belakang pada minit 1:03. Bila pergerakan berlaku, makam nabi Ibrahim berada di sebelah kanan bahu saiful coz perubahan kedudukan kamera. Makam nabi Ibrahim juga memang sepatutnya akan nampak di sisi bahu kanan saiful coz dia ambil gambar dari bahagian tepi kanan badan dan muka dia. Saiful juga berada di sebelah kanan bahagian pintu kaabah dan bukannya betul betul depan pintu kaabah. Nampak perempuan sebelah saiful (pakai hijab hitam) tak dilanggar pun sepanjang saiful bersumpah...wallahualam...susah ke "dia" nak sumpah utk nafikan perkara ni ye?...wallahuallam..

Anonymous said...

Rasenya mamat ni nak kena panah petir kut!kalau nak menipupon buatlah elok2!nampak sngt tipu!dia dgn bapak dia sama je!#%@& dah nampk kebenaran yg mcm ni rasanya undi saya tahun nilat sape?

aLia aLi said...

kalau allah nak tunjuk ,, kejap je . tipu cm neh pon , kantoi gak org terlanggar tp dia tak gerak , statik je . Ya Allah . kau berilah pembalasan yang teruk kepada dia nie .. amin

Nao Mei said...

Ada tengok berita tadi..tulah tak tahu nak cakap apa...biarlah mereka dik

Marini Sakina said...

spatutnya kalau duduk dpn kaabah mestilah berpusu pusu. xkan duduk diam centu jee. nmpak sgt tipu. lgi pun xkan org laen buat donno je. seolah saiful tu x wujud pn dpan tu. ya Allah, semoga beliau mndapat hidayah.

Anonymous said...

Istigfarlah bnyk kepada org yg buat video ni!sapalah agakn

ye yg kena laknat nanti!tuhan tu maha kuasa!

Anonymous said...

nampak cam tipu ja.. video buat tahun 2012. katanya.
dala sumpah cakap "seperti sumpah saya di masjid wilayah tahun 2012. Macam video ni buat pada tahun yg lain iaitu tahun 2013. :)

Anonymous said...

Cuba anda semua perhatikan saiz Makam Ibrahim dari 1:06, 1:17 hingga 1:22, saiz makam Ibrahim tidak sama sedangkan saiz muka Saiful tetap seperti itu. Superimposed!

Anonymous said...

Pas nak Hudud!
DAP nak Sekular!
PKR nak Anwar jadi PM!
PSM nak Sosialis (seolah-olah Marxis atau komunis)!
Hancur Malaysia ni kalau PR (Pakatan Rongak) memerintah!! Banyak sangat Kapten dalam satu kapal!!

Anonymous said...

Pas nak Hudud!
DAP nak Sekular!
PKR nak Anwar jadi PM!
PSM nak Sosialis (seolah-olah Marxis atau komunis)!
Hancur Malaysia ni kalau PR (Pakatan Rongak) memerintah!! Banyak sangat Kapten dalam satu kapal!!

Anonymous said...

Tak tau la nak cakap apa kalau dah taksub ni..akhir zaman ni memang orang yang rosak perangai dan akhlaknya selalu berselindung dengan topeng agama... walaupun namanya berjuang untuk menegakkan islam tapi jika ada pihak yang tidak bersetuju atau membangkang akan dicaci, dimaki dengan carut dan dikeji serta diftnah tak seiring dengan perjuangan nak tegakkan islam mahupun watak pejuang islam.

Dah terang-terang saiful ni mengaku dan ada video sumpah laknat depan kaabah sekalipun masih nak cuba timbulkan keraguan. Inilah akibat apabila orang yang bodoh minda , akal dan perbuatannya diberi peluang untuk menjadi pemimpin a.k.a ustaz..

Sedangkan terang2 didlam oragnisasi sendiri pun terlalu banyak kepincangan tapi kerana nafsu asabiyah tetap menerima orang yang secara terang boleh diragui orientasi seksual sebagai pemimpin...

Bayangkan jikalau orang befikiran sempit seperti ini diberi peluang menjadi pemimpin..

Me? said...

Mungkin boleh buat ulasan yg sama utk semua video2 yg jd malaysia tak keruan...

Ahmad Suhazli said...

Saya telah membuat analisis amatur terhadap video saiful bukhari yang dikatakan diedit dan mengunakan teknologi green screen. total length video ini adalah 1.42 saat. Video ini berkualiti Full HD 1080P. Tapi saya download 720p. Antara hujah yang mengatakan video ini diedit 1..fizikal saiful lebih besar dari org arab 2.org yg lalu sebelah die pun masih menampakkan saiful lebih tggi dan besar drpd org arab. 3.video ini mengunakan green screen.

Analisis Amatur saya menunjukkan tiada mana2 frame yang skiped dan out of sync..sound sync juga tidak lari dari ambient noice dan background noice.

frame 1.. perhatikan bahawa pak arab itu lebih tinggi dari saiful walaupun masih jauh dari belakang dan bukan side by side

frame 2.. perhatikan mata pak arab di belakang yang mungkin melihat pada kamera

frame 3..perhatikan arah mata pak cik di belakang yang kelihatan anak matanya ke atas melihat kedudukan kamera

frame 4. walaupun kedudukan saiful jauh dengan orang yg di sebelah namun kelihatan sama level dan sekiranya berdiri side by side..mungkin orang itu sama tinggi.

menjawab pengunaan green screen, secara amnya.. tiada frame yang ada ciri2 anti aliasing yang commonly used in green screen tech.

teorinya.. saiful mengunakan handset berkualiti full hd, kedudukan berada di atas mata. (sila buat demo sendiri) dan menyebabkan kedudukan handset itu tinggi sedikit dan menyebabkan background ke bawah skit. (boleh demo sendiri)

Kesimpulan saya, video ini tulin dan dilakukan oleh seorang amatur. itu pandangan saya x semestinya sama dengan pandangan orang lain. yang penting buat analisis sendiri dan bukan hanya bergantung pada orang lain.

sumber video : http://www.youtube.com/watch?v=nKZIPJ0PMTw

(Kalau betul dia berdiri di hadapan Multazam sepatutnya Maqam Ibrahim berada di sebelah kanan bahu Si Saiful )

pada pendapat aku dia bukan berdiri di hadapan multazam. Adakah kedudukan dia di hadapan ?atau tepi? boleh lihat frame.

"Seterusnya dia juga tersalah langkah imposed gambar di depan Hijr Ismail kerana tiba-tiba timbul gambar Maqam Ibrahim di sebelah belakang dari kiri bahu si Saiful. Kalau betul dia berdiri di hadapan Multazam sepatutnya Maqam Ibrahim berada di sebelah kanan bahu Si Saiful dan kamera pula di sebelah kiri bahu dia. perhatikan betul-betul Maqam Ibrahim pula bergerak. Mengesahkan lagi gambar super imposed. Wallahualam."

http://keajaiban123.files.wordpress.com/2013/02/almultazam.gif (4 photos)
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10200570229751379&set=pcb.10200570259832131&type=1&relevant_count=3

Anonymous said...

Saiful memg pernah pergi mekah tunaikan haji la..pergi blog dia tengok gambar2 kt blog dia msa dia pergi mekah sblm korg fitnah dia ckp dia penipu bagai..subhanallah!

Zannah said...

Salamualaikum, sekadar Ingin share, cuba fikir adakah kemungkinan camera dibenarkan bawa masuk? Dan record video jugak dibenarkan? Kalau phone camera polis depan pintu maybe benarkan, tapi kalau camera, agak agak dia rampas tak? Jikalau dapat bawa masuk pun, tak tentu boleh buat recording. Jikalau dia guna camera phone, quality dia cam no tak? Setahu saya dulu, memang camera tak dibenarkan bawa masuk. Cuba goggle apa orang cakap kalau camera dibenarkan bawa masuk ke tidak... Wallahuaklam.

Aliff Haikal said...

WALLAHUALAM !!!

Fairuz Mohd said...

Mcm ni lah...pucuk pangkal ht dh ada pendirian sapa nk pilih teraju negara..tayang lah video ape skali pun x kn kesan..wasalam..

Fairuz Mohd said...

Mcm ni lah..pucuk pangkalnya dlm hati dh ada pendirian sapa nk pilih teraju kerajaan...
Tayang lah video apa skali pun x kn kesan...wasalam semua...

syahrir73 said...

Memang x betui...terang2 nampak penipuannnn ..badan saiful x bergerak...bangunan belakang yang bergerak...ada televisyen kat belakang kot...hahaha suara pun macam dalam bilik ..kalau suara kat tempat terbuka memang dengar lain laaaa...

SynAkmal said...

Firman Allah SWT: "Mereka menjadikan sumpah-sumpah mereka sebagai perisai." (Al-Munafiqun: 2 & Al-Mujadilah: 16). itulah ciri orang munafik...
masalahnya, ini ikut cara Islam betul ke? cara Islam kalau zina/liwat kena main sumpah2 mcm ni ke..
oke, malas nk berpihak mana... tp sumpah ni boleh jd terbatal jika:
1)dia bersumpah atas bukan kerelaannya, contoh...dia dipaksa atau diugut.. kalau diugut..dia sumpah pon xda effect..sbb teranaiya..
sya bknya arif sgt..tp ini sekadar apa yg saya tahu.. jika Saiful benar, maka berdoa agar Allah tunjukkan kebenaran..Jika Anwar benar, maka berikanlah hidayah dan kemaafan kpd org yg fitnah ini...

Anonymous said...

Ustaz Azhar Idrus pernah cakap, 'kalau bodoh duduk diam-diam'

Anonymous said...

kesian tgk org melayu skg ni. ilmu cetek lg dah berani bersuara.

video ni legit.

rookie graphic macam ko ni xlayak nk sembang graphic, apatah lagi nk judge benda2 mcm ni.. apatah lagi nk jual tutorial photoshop..

adess.. SEDIHH!!

Anonymous said...

ee...takutnye~

syafiq said...

salam admin, salam semua.

aku nak tanya, yang minit 1.03 tu apa yang kurangnya?

aku tengok takde ape yang pelik.. pak arab yang 'hilang' tu pun muncul balik?? hehe..

hmm bukan apa, sekadar nak bagitau, saudara mempertahankan islam kan? jadi kalau saudara takde bukti yang kukuh, tak eloklah mempersendakan sesiapa, menyebarkan sesuatu yang tak pasti.. islam pun xajar benda2 macam ni..

soal background sound yang tak kuat tu, skrg zaman teknologi bro.. microphone tu kalau kita cakap, memang boleh detect suara yang dekat dan slowkan suara background.. kalau kamera cikai mmg tak dapat la buat mcm tu xD

Anonymous said...

Salam..

1. Video background memang tulen...
2. Kalau benar video ni superimposed,antara teknik yg boleh digunakan adalah motion tracking(boleh tgk kat youtube apa itu motion tracking).
3. Taknik yg boleh digunakan adalah dgn merakam betul2 seorang 'pelakon' sebagai 'guide'..kemudian video yg dirakam dihadapan greenscreen akan ditampal di atas 'guide' tersebut.Video tampalan akan 'lock' dengan pergerakan guide tersebut dan mengikut setiap pergerakannya.
4. 'Guide' itu perlu,utk mendapatkan detail2 seperti pencahayaan,pergerakan badan,perspektif dan interaksi dengan persekitaran (contoh seperti pergerakan badan saiful sedikit bergerak jika dilanggar oleh orang ramai)...
5. sahih atau tidak video ini Wallahualam...tapi jika benar video ini di superimposed,ia mmg dilakuakn dgn baik sekali

Nabihah Ahmad said...

Wallahualam,..
Suatu hari nanti kebenaran pasti terbongkar. Kita manusia, tak boleh nak judge sesuka hati.
Biarlah Allah sahaja yang menentukan..

Anonymous said...

Aku editor penah keje sama kru studio.. Kalau super impose mcm ni aku tak tau nak buat.. Tapi aku berani sahkan video ni benar sahih dan tak menipu.. Aku tak mengundi sape sape pon tapi aku tak suke org menipu.. Assalamualaikum...

itu Akhil said...

sereius nmpk lain bro bideo ni...

Anonymous said...

pergi ke sana pd tahun tu? sy pergi.... gambar fokus pd dia mmg lah nampak dia besar. .. buka mata buka hati. jgn kerana politik kita sanggup meyokong kemurkaan Allah. ... sejahil2 manusia dan sebagai org islam x kan berani buat mcm ni klu x benar.

Anonymous said...

d mekah boleh ramai orang lakukan. Di madinah mmg sukar tp d Mekah bleh bawa masuk hp dan ambil gambar atau rakam.

Cik Fie said...

isyh3 :(

Anonymous said...

susah klu org dah taksub mmg tak akan percaya nya. aku tak nak bersetonggkol dgn pemimpin macam ni. Di laknati Allah beb...

Anonymous said...

Macam2 alasan boleh diberikan untuk tidak mengundi.. Tapi ingat.. Simpanlah alasan terbaik kamu untuk jawab depan Allah nnti...

Haruno Hana 하나 said...

nampak juga pelik sbb masa ada orang2 yg jalan sebelah dia, dia still tegak cam takde apa2..

wallahualam.. doa2 Allah tunjukkan kebenarannya dlm masa terdekat

Anonymous said...

Lagi hancur klu dpt ke geng pemutar alam memerintah... hukum Allah pun x berani nk tegakkan.. yg berani hanyalah buat kecoh pas satu2...

Anonymous said...

saya mmg x arif bab2 editing ni...tp apa yg saya tgk mmg napk sgt video ni diedit...dgn x dengar kebisingan area tu..dgn org yg lalu lalang sebelah dia semua rendah dr dia..sdgkan pak arab ni tinggi2 belaka...adoyaii..npk sgt editnya...xyah pki spek 3d pun leh npk 3d...memalukan sungguh la ...siap msk berita tv3 plak tu....

Zulfadli Hakim said...

tak tau lah nak cakap apa.
Semoga Allah tunjukkan yg benar itu benar.
Harap2 dia bukan dari glongn munafiq.

Anonymous said...

confirm video ni TAK REAL...dia tak bersumpah depan kaabah pun...paling ketara tak perasan ke dia terlampau tinggi sampai mengalahkan pak2 arab yang lalu lalang dibelakang dia?dan yang penting sekali walaupun nada suara dia adalah rendah tapi suara dia sangat jelas walaupun dalam keadaan terbuka dan terlampau bising berbanding wartawan di karnival jom heboh yg terpaksa menjerit walaupun pegang mic...dia pakai boom mic kah?

Aten said...

@YangTerlebihbahagia...maktimah


betul2...

Khoo Dang said...

betul atau salah jangan difikirkan..sumpah dah dilafazkan depan kaabah..yang perlu kita fikirkan sekarang sebagai rakyat malaysia beragama islam ialah bersedia membantu mana2 pihak yang terlibat tanpa bercakap tentang keburukkan mereka..kita redha dan bantu lah sesama umat islam jika mereka menerima musibah daripada Allah SWT...doakanlah mereka supaya diterima amalannya...sumpah bukan perkara mainan,umat islam tak digalakkan,akibatnya terlalu berat untuk ditanggung oleh individu dan tempias nya adalah kepada umat islam itu sendiri...wallahualam

Msukri said...

Macam2 teori bodoh yg dikeluarkan oleh pakar2 video parttime ni semua. Tapi kalau gambar handbag rosmah x de pulak pakar2 ni buat analisa kata palsu!..kelakar le kamu ni..kamu cari jln nk percaya apa yg kamu nk percaya dan nafikan apa yg kamu x percaya..nampak tak taksub tu?

Msukri said...

Macam2 teori bodoh yg dikeluarkan oleh pakar2 video parttime ni semua. Tapi kalau gambar handbag rosmah x de pulak pakar2 ni buat analisa kata palsu!..kelakar le kamu ni..kamu cari jln nk percaya apa yg kamu nk percaya dan nafikan apa yg kamu x percaya..nampak tak taksub tu?

Anonymous said...

Jawapan
1. Lelaki tu mengelak camera/cameraman la...
2. Masalah besar kecil tu lain cerita tapi kenapa dia nampak terlampau tinggi berbanding pak2 arab yang lalu di belakangnya?

Point saya, dalam agama sumpah laknat hanyalah untuk suami isteri. Sumpah juga dikaitkan dengan amalan kaum munafiq. Mengikut sirah, Abu Jahal juga pernah bersumpah dihadapan kaabah bahawa Nabi Muhammad adalah ahli sihir yang sesat.

Soalan:
1. Kalau betul saiful ada di situ,macam mana suara beliau jelas sekali kedengaran padahal kalau kita berada di tempat yang riuh rendah nada suara sebegitu sememangnya akan tenggelam.
2. Adakah saiful ni memang tinggi ataupun dia berdiri atas beg/kotak?kerana ketinggian camera adalah seperti perakam mengangkat tangan melepasi kepala semua jemaah dan ketinggian saiful adalah selari dengan ketinggian camera.

UcihaMadara said...

si sepul ni pakai NOKIA 808 PUREVIEW ni kot...CANGIHHHH!!!!!!

Anonymous said...

si sepul ni guna NOKIA 808 PUREVIEW kot...CANGIHHHH!!!!!

Anonymous said...

Sumpah muhaballah ada dalam surah ali imran ayat 61, dan Nabi sendiri buat...so jangan kata sumpah muhaballah ni amalan munafik kalau Nabi sendiri buat...belajar dulu sebelum nak berhujah di sini....

Anonymous said...

Jngn kite terjebak ngan fitnah2 mcm ni...aku tk tau ape sbb yg die beriya iya nk bg tau kt semua yg die kene jubo...ape la yg bodo sangat....kalau ye ko nk jual jubo pon ade tempat nyer jngn main ngan bnde mcm ni...sian aku tengok kau dh sah2 seluruh family ko malu atas tindakan kau....sedar la tuan biar kite susah tk makn sekali pon tp jngn langgar perintah Allah s.w.t....hidup didunia sementara akhirat selamenye.....berbalui ke didunia kite dapat semua tp disana tiada apa2.....ce pikir sikit....

Anonymous said...

lain kalila BN jd kerajaan....hidup BN...

Anonymous said...

tu bkn kna lnggar..tu org yg pegang kamera yg bergerak sikit..sbb tu nmpk mcm bergerak..hakikatnya kalau keadaan mcm tu, saiful dh mcm trtolak betul2 ke depan n beliau pasti akan brpaling trkejut..begitulah keadaan di Mekah bg siapa yg pernah ke sana n merasainya..kita hny boleh mengelak org d dpn tp akan tersentak bila dilanggar dr blkg..tp saiful dlm video ni pergerakanny mngikut kamera..kamera brgerak, dia pun ikut bergerak..boleh pulak rilek pegang kamera utk fokus diri sndiri tnpa sdikit pn kameranya trsasar ke lain

Anonymous said...

bersangka baik lah. mungkin allah beri dia peluang utk bercakap di situ tanpa diganggu oleh apa2 pun. saya pernah dengar sendiri cerita daripada seorang balu, dia menceritakan dia dapat mencium hajar aswad tanpa ditolak dan dirasakannya sangat lapang walaupun selautan manusia di situ. sekian wallahualam

eddyhata said...

si sepul kan dah bersumpah ..dulu kat kl...berapa kali mau sumpah la....ckp sekali pun dah faham...mesti dia byk kali kena lewat...tu pasal sumpah byk kali ...

Anonymous said...

Memang tulen video ni!!!!!! Somoga Allah memberikan dan menunjukkan kebenaran kepada Saiful dan melaknat "dia"......Allahuakbar...

Haiqal Yousoef said...

Tak kisahlah video ini betul atau tidak. Tidak kisahlah siapa yang benar atau tidak. Biar Allah S.W.T yang membalasnya. Kita sama sekali tak layak untuk menghukum sesama Allah. Sebaiknya kita berdoa untuk kesejahteraan sesama manusia dan paling utama Islam sebagai tonggak kepimpinan negara kita. Inshaa Allah

Anonymous said...


Jom kita buat video macam ni jugak, klik link ni:

http://youtu.be/6y0wd91z4Kg

Zana Hassan said...

macam pelik je..kenapa dia lagi tinggi dri pak arab2 tu..berani betul ye hish!!

Fiqa Nsz said...
This comment has been removed by the author.
VFX said...

tengok video ni 'tulen'..

http://www.youtube.com/watch?v=pfxB5ut-KTs

Pengundi said...

beg rosmah buat apa pulak nak kata palsu..dah memang betul beg mahal

Pengundi said...

ramai org tak tau teknologi yang ada..bila kita bgtau hal2 teknikal..diorng kata taksub.. sekarang pun dah ada software boleh remove background tanpa guna greenscreen..

Anonymous said...

Bukan nak berpihak di mana2 pihak cuma nak ckp ja.

kadang2 Allah x turunkan balasan terus kat org tu walaupun dia bersalah.
ada jugak kes yang pergi berdoa kat depan kaabah tapi x tertunai.
semua sebab tu cuma dia ja yang tau.

kita ni jangan la dok kalut nak super imposed la nak kafirkan org la.
mati mengucap pon tak tentu syurga lagi.

nak tau betul ka dak tunggu kat skrin padang masyar la.
time tu baru tau green screen ka tulen ka.
kehkehkeh.

Anonymous said...

rakyat xnk tengok video ni..rakyat nk tengok video debat..

Anonymous said...

@Anonymous
Kita xtau siapa yg betol, sekurang2nye Anwar xpermainkan Islam mcm dia ni buat. Pak Jib is the top suspect of a murder case, mana satu yg ko nk pilih, firkirkan....

Anonymous said...

Mungkin video ini tipu, di edit, superimposed dan sebagainye. Tp tetap tidak mustahil untuk kate video ini benar. Mungkin tuduhan liwat anwar itu tipu fitnah konspirasi politik. Tp tetap tidak mustahil untuk perkara itu benar. Apa saja undi anda nnt berdoalah supaya allah tunjukkn kbnarannye. Amin. Sy menyokong perubahan yg di wartakan PR. Tp masih begitu ragu dengan anwar ibrahim. 2 hari lg.

Anonymous said...

jgn krn taksub dgn politik agama semua tolak ketepi. kita tak tahu mgkn siful berkata benar or pihak lg satu yg benar. jadi jauhilah fitnah dan kata2 yg dpt memberi kita dosa free .... perbetulkn diri kita dahulu. jauhi fitnah maksiat etc ... dh ckup baik ke kita nak mempersoalkn agama org lain. fikir2kn

49 said...

naseb bek ceq tak mengundi woi. tak cukup umur! uihh, apitt. undilah pas eh? hahaha. politik ni macam -macam. waktu nak mengundi la banyak citer citer sedihhh keluah.peh

terbakor said...

gambar dia kat fb pun ada yang nampak ori dan ada nampak lain macam je. macma edit pun ade

Anonymous said...

Banyk sngat tngok tv tu jd nyer..

Faeytynn Zayn said...

dah 2 kali dah dye bersumpah dah,saiful saiful kesian nye die

Berita Kaki said...

weh ...aku share dalam blog aku bende ni..jemput tengok weh .. admin BeritaKaki

Katak Comel said...

respek dgn ko sbb brani dedahkan penipuan ini..
inilah yg aku tggu2..
aku di belakang ko sokong ko..

BLOGGER LOVES PAKATAN RAKYAT!!!

Anonymous said...

Tabahkan hati mu saiful...Allah maha besar.

Murni Afiqah said...

Salam =) Jom join segmen 1st saya =)

http://duniaitusfera.blogspot.com/2013/05/nak-aku-klik-iklan-korang.html

p/s: Betul. Ingat dulu orang Arab Jahiliah suka bersumpah dengan menggunakan nama patung yang diorang sembah.

hamba Allah said...

@Anonymous ceteknya kepala otak.

hamba Allah said...

@Fiqa Nsz cabar diri sendiri dulu untuk kaji dan pilih yang benar. Memang benar kita patut bersangka baik, tapi tak semua benda kita perlu bersangka baik. kita perlu mengkaji. ini bukan taksub ye. saya sokong apit. sekian :)

Shakirah Rosli said...

ya Allah berilah kemenangan kepada pihak yang benar. kesiannya umat islam malaysia ni. Takpe kalau x menang kat dunia, dekat akhirat xde ape lagi yg dapat diselindung. asal ade yg cakap benda camni taksub bagai ? kajilah dulu.

D i n said...

jauh di sudut hati aku ni menyatakan ada satu benda x kena dgn video ni .

orang munafiq suka bermain sumpah . dalam surah al-munafiqun ayat dua Allah cakap org munafiq suka bersumpah (menjadikannya (sumpah)sebagai perisau mereka)

wallahualam .

Anonymous said...

bab saiful,sumpah pon xbtol.superimposed la,green screen la,background noise la,itu la,ini la.bab pak nuar brahim,xsumpah pon xpe?

Anonymous said...

Dia ambil dari sudut bawah sbb tu nmpk cm tinggi. Tak blajar effect ke? Ini ke pereka graphic?

Anonymous said...

bab saiful,sumpah pon xbtol.superimposed la,green screen la,background noise la,itu la,ini la.bab pak nuar brahim,xsumpah pon xpe?

Anonymous said...

Salam. Sokong, masjidil haram sekarang mmg tak berapa ketat larangan bawak kamera fon. Even masjid nabawi pon boleh, polis diorang dah tak menghalang sgt. Wallahualam. -sumber: sy posting kerja di sana selame beberape bulan tahun lepas..

Anonymous said...

Kalau Pas tak berkerjasama dengan DAP dan PKR, confirm aku undi dia. Tapi dia bercampur pulak dah dengan DAP, PKR bagai tu..bukan ke si karpal tu kata tak setuju dengan hudud? Habis tu lagu mana PAS aka ulama nak memerintah? Aku harap PKR menanglah PRU13 ni, aku nak tengok cara diorang memerintah negara ni. Bagi peluang sekali kan, kalau tak cuba mana tahu. lol.

Anonymous said...

Cuba ang bagi sebab kenapa aku perlu sokong PKR dan bukan BN? Pas tak apa, aku suka. Tapi PKR DAP...habis Melayu.

Ini Kalilah! said...

cuba tengok video tu. pada saat ke 0:40 ada lelaki sedang berjalan dari depan saiful lepas tu macam tembus bahu saiful. saiful langsung tak beroyang.

Melayu Tanpa Islam, Rosak . Islam tanpa Melayu, Takde hal .

Tegakkan islam dulu, automatik yang lain2 seperti melayu tertegak sekali.

Islam bukan untuk melayu sahaja.

Khairul Zamri said...

tarikh 2012 tapi kenapa sekarang baru nak tunjuk sekarang? baru lepas belajar superimpose video ka?

Anonymous said...

Aper yg Saiful nak risaukan, dia bersumpah dlm studio bukan depan Kaabah

Anonymous said...

DAH LA TU...NI YG RAMAI KOMEN KATA VIDEO TU EDIT LA...FITNAH LA..ITU SUPERIMPOSED LA...TAK LANGGAR LA>>MACAMLA KORANG DAH PEGI MEKAH BYK KALI. ITU LA RAHMAT...KALAU RAMAI2 TAWAF PUN MEREKA HORMAT DAN TAK LANGGAR ORANG MEMBABI BUTA...KALAU SAIFUL DAH PEGI COURT..MEMANG BERANI LA DIYER NI..LAGIPUN SELAMA NI PERNAH KER DIA BUAT VIDEO SENDIRI...KES DIA STRONG SEBAB DIYER DULU ORANG KANAN TUK NUAR...BANDING DGN USTAZ DIYER MEMANG JAHIL..SO TUNJUKKAN LA CARA SEBENAR BERSUMPAH LAKNAT...AJAK TUK NUAR SKALI BARU BETUL. LEPAS PRU KER SEBELUM KER..GUA BAJET SAIFUL BERANI NAK BUAT...AMACAM?

Anonymous said...

Tgk betul2 minit ke 1.25, ade wanita bertudung kuning.. 5 second after die akan lesap dari sane.. Bukan jalan ke kir atau kanan, lesap di belakang sepul.. nyorok blakan die kut.. Hehe

Anonymous said...

ish2 zaman la ni dah canggih IT Sana sini brader, agak2la nk kencing pon....cmtu pon ada....

Tuah said...

@Anonymous
Kalau sudah ada perkara yang meragukan dalam video ini maka sudah tentulah ianya diragui. Macam orang yang tak dikenali masuk rumah kita la. Ada ke keraguan didalam hati mengatakan orang tu nak mencuri atau menceroboh? Sudah tentu ada. Sama juga dalam video ini. Memang ada yang meragukan. Multazam kebiasaannya berasak2. Hampir mustahil badan mamat tu tak ditolak oleh orang ramai yang berasak-asak. Dan tak semudah itu untuk mengambil video sekitar kaabah kerana disitu kawasan larangan membawa video dan kamera (masuk mana2 pintu Masjidil Haram sudah ada notis larangan). Keliling kaabah tu askar saudi jaga. Kebanyakkan yang ambik gambar semuanya curi2 jea kecuali mendapat kebenaran dari pihak berkuasa Masjidil Haram.

Tuah said...

@Anonymous@Anonymous
Kalau sudah ada perkara yang meragukan dalam video ini maka sudah tentulah ianya diragui. Macam orang yang tak dikenali masuk rumah kita la. Ada ke keraguan didalam hati mengatakan orang tu nak mencuri atau menceroboh? Sudah tentu ada. Sama juga dalam video ini. Memang ada yang meragukan. Multazam kebiasaannya berasak2. Hampir mustahil badan mamat tu tak ditolak oleh orang ramai yang berasak-asak. Dan tak semudah itu untuk mengambil video sekitar kaabah kerana disitu kawasan larangan membawa video dan kamera (masuk mana2 pintu Masjidil Haram sudah ada notis larangan). Keliling kaabah tu askar saudi jaga. Kebanyakkan yang ambik gambar semuanya curi2 jea kecuali mendapat kebenaran dari pihak berkuasa Masjidil Haram.

Anonymous said...

Ape la kecoh pasal video bagai, ini namanya org x berakal dan berpendidikan agama....kalau diri yg teraniaya x payah sumpah2, doa orang teraniaya kan direct kepada Allah tiada sebarang halangan....maka klu yg bersalah akan kena bala.
kalau mengaibkan orang tu berdosa bagaimana pula mengaibkan diri sendiri...Pernah saya dengar ustaz bg tazkirah, klu org buat salah yg mana kita menyaksikannya harus kita tegur dan harus juga kita jaga dari mengaibkannya supaya dia dapat hidayah dari Allah dan memperbaiki dirinya....begitulah sebaliknya pada diri sendiri, baru la aman....tp kalau kita yg menjaja kelemahan dan kesilapan kita pada orang ramai seperti diri itu dayus dan x berupaya berubah kepada kebaikan [what a loser]..........tp yg peliknya KENAPA sekarang baru nk keluar?

Mohd Zuhri said...

memang dasar penipu ni!
bila mempertikaikan
banyak pula andaian dia!

Sukma Haron said...

MAKIN HOT CITER NIE.....

Sukma Haron said...

MAKIN HOT CITER NIE.....

Anonymous said...

Sejarah melayu membuktikan melayu takan hilang di dunia
lu pikir sendiri laaaa
lu mau sejarah
atau lu mau ubah sejarah

NaJaH RaZaK said...

terbaikk admin :)

Anonymous said...

Trick mcm ni dibuat guna software adobe after effect, buka youtube search adobe after effect green screen & motion tracker tutorial. Jom kita ramai2 musnahkan harapan terakhir fitnah dajjal saiful ni.

fakir kie said...

apa2 pun
semoga apa yg dia buat. dia dpt balasan. tuhan tue maha adil..

Anonymous said...

Betul2.. Boleh tenggelam kapal kalau banyak kapten.. Kita seharusnya mesti setia pada pemerintah sekarang. Apa jua yang di buat kita mesti terima bulat2..