12 May 2013

10 Sebab Jepun Mencapai KemajuanAssalamualaikum w.b.t

1. Di Jepun di ajar pada awal sekolah rendah sehingga darjah enam dengan satu matapelajaran yang dinamakann “Jalan kearah Akhlak” dimana pelajar mempelajari akhlak/etika dan cara berdepan dengan orang.

2. Tidak ada kegagalan/failure pada awal sekolah rendah sehingga ke peringkat tiga pertengahan, kerana objektifnya ialah mendidik dan menanamkan konsep dan pembentukan pribadi/watak, bukan sahaja pendidikan dan indoktrinasi(dictation).

3. Jepun walaupun salah satu Negara terkaya didunia, mereka tidak mempunyai orang gaji (servants), ibu dan bapa bertanggungjawab di rumah dan keatas anak-anak mereka.

4. Kanak-kanak Jepun membersihkan sekolah mereka setiap hari selama 20min bersama-sama guru mereka. Faktor ini membawa kearah kemunculan generasi Jepun yang sederhana dan minat kearah kebersihan.

5. Kanak-kanak disekolah akan membawa berus gigi yang telah di “disinfected”/sterilkan, dan mereka membersihkan gigi mereka disekolah setiap kali lepas makan bagi mengekalkan kesihatan pada usia yang muda.

6. Pengetua sekolah akan memakan makanan pelajarnya selama setengah jam bagi memastikan keselamatan mereka, kerana pengetua menganggap pelajar adalah masa depan Jepun yang perlu diberi perlindungan.

7. Pekerja pembersihan di Jepun digelar sebagai “Jurutera Kesihatan” yang gajinya sebanyak 5000 hingga 8000 USD sebulan, tertakluk kepada ujian bertulis dan lisan.

8. Di larangan mengunakan handphone didalam tren/keretapi, restoran dan tempat-tempat yang tertutup, dan dinamakan status ‘silent’ di handphone sebagai “akhlak/etika”

9. Jika anda pergi ke restauran buffet di Jepun, anda akan dapati bahawa setiap orang akan mengambil makanan dengan kadar yang di perlukan sahaja, dan tidak akan meninggalkan apa-apa makanan diatas pingan.

10. Kadar kelambatan keretapi/tren adalah sebanyak 7 saat sahaja dalam satu tahun, ini kerana mereka adalah orang yang tahu akan nilai masa, dan gemar kepada ketepatan saat dan minit.

P/S : Apa kata anda?

14 orang komen:

Teena Tna said...

Time baca yg no 6 tu, teringat ada satu citer ni, pengetua yg suka mkn mknn pelajarnya sbb dia mmg suka mkn, tp kt jepun ni, pengetua dia nk jg kshtn pelajar..
Btw nice to see your blog, i'm just started in blogging, please visit mine too. :)

insanbiasabiasa.blogspot.com

Unknown said...

Wow :0

Shakirah said...

MasyaAllah sgt aweeesooooomee ! :D

Faeytynn Zayn said...

kalaulah semua rakyat Malaysia mcm ni...

Unknown said...

Malaysia boleh ambil contoh yg baik drpd Jepun.. minat sangat dengan anime Jepun! nak hasilkan satu anime pun boleh involve sampai 2,3 ribu pekerja, main aspek Fizik semua tu.. makan 2,3 tahun juga ada.. tambah2 anime yg melibatkan machine and strategy seperti Gundam series, Macross seris and Code Geass

zainatul abu bakar said...

Jepun mmg terbaik..malaysia boleh contohi akhlah orang jepun ni :)

Carlos Santiago said...

mentality org jepun sangat tinggi. IQ mereka juga tinggi.

Carlos Santiago said...

mentality org jepun sangat tinggi. IQ mereka juga tinggi.

Cik Nor said...

good..

Unknown said...

nak banding dengan Malaysia, memang kita ke belakang. terutama dari segi penggunaan masa. banyak bazirkan masa.

Sukma said...

Jepun terlalu pantas dalam kehidupan....

Aku pengembara said...

Nampak sangat bezanya dengan kita kan?? :)

Cik Fie said...

kan best kalau malaysia camni :)

Anonymous said...

bagusnya...lagi2 train tuh..lajunya..