Baca Entry Latest Nie Jugak!

09 April 2013

Tutorial Komputer - Buat QR Code Blogger

Assalamualaikum w.b.t

Okay ada hari tu ada orang tanya aku camna nak buat QR Code sebab aku ada design boh dalam kad. Ada yang taktaw nak buat. Okay meh aku nak ajaq. So lepas nie masing-masing ada QR Code sendiri untuk blog. Blogger memang dikatakan wajib kena ada QR Code. Benda nie kita scan, automatik akan direct ke blog/web kita taw. Nice. Meh aku ajaq. So simple.

1. Okay mula-mula hampa bukak website --> TEKAN
2. Then kuaq kan website tue. Tekan URL sebab kita boh link blog kita. 


3. Okay lepas hampa boh ja link blog, automatik belah kanan tu kuaq QR Code. Haa tu la code blog hampa sendiri. Tekan Download. :-) Bawah nie www.fizgraphic.com punya. Hihihi.


Haaa siap kan. Senang ja. Then camna nak scan? Nak guna apa? Okay kalau ada smartphone, pengguna Adroid, hampa donload la application kat Store --> QR Code.


Haa tu ja yang aku nak ajaq hampa pagi-pagi nie. Ilmu baru. Mesti ramai yang dah taw. Aku ajaq yang mana belum taw. Selamat dapat ilmu baru. Nanti leh la boh dalam sidebar blog masing-masing kan. Wahhh so cool. Terbaikkkk lah semua. 


15 orang comel komen:

Diari Si Froggie said...

kalau scan dengan scan kertas tu boleh tak? :P haha.. good tuto apit.. mesti banyak membantu blogger lain :)

Zatiey Ismail said...

Tutorial yg sngat berguna. terima kasih apit sbab sudi kongsi.. :)

Zaza said...

belum tahu, dh baca baru tahu =)

Nurul 'Aiziz said...

save sbgai bookmark.. nnt nk try hehe
ow ye, abg apit jom tuka2 link kt sni
http://princesaiziz.blogspot.com/2013/04/segmen-click2-iklan-tabung-online.html?showComment=1365507622987#c2698743075672651294

Anis Zainudin said...

nk letak kat blog la..hehe >,<

Nao Mei said...

nak buat ape dengan kod nie apit..hihi..cik akak tak tahu..

Ƞurul Ƨyafiqah said...

Wah baguss tuto ni, tapiiii ada Android malangnya tak reti nak download sume ni. Sungguh menyedihkan :[

baby comel said...

code pe benda ni apit. maafler, aku tak tahu pape tentangnya. pe gunanya. semua pun xtau

Normi Nieza said...

good sharing..

AyueJean AJ said...

Nice tuto..
Tapi macam malas je nak buat...
kihkihkih...

Seneorita Baharin said...

Owhh lagu tu ka..baru tau..hehe :D
nice sharing apit! Thank Q..heee

Mieza Jhaa K said...

Saya lambat tahu sket...mmg xtahu pn lagi...thanks Apitt

eyka said...

Wwwaaahhh..Nice tuto..Ingatkan kat handphone ja ada QR CODE..Rupanya blog pun ada..Kita dah buat..Nanti,kita nak letak kat sidebar...THANKS aappiitt.. ^_^

Cik Fie said...

owh saya batu tawu hihi :)

Nur Dzafirah said...

dah lama tak pakai android.. trik trek .. 3 sekupang punya fon y best lagi~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...