Last updated!

02 April 2013

Cara Buat Projektor RM10 Dengan Menggunakan Telefon Anda



BAHAN BAHAN 
1. Smartphone
2. Kotak kasot
3. Klip kertas
4. Kanta pembesar
5. Pisau atau cutter
6. Tape hitam
7. Pen atau pensil


Langkah 1 - Buat lubang saiz kanta kat kotak kasot macam gambar di bawah:

Langkah 2 - Potong bentuk lubang dengan pisau

Langkah 3 - "tape" kan kanta kat kotak kasut.


Langkah 4 - Buka klip kertas untuk jadi pemegang pada smartphone.


Langkah 5 - Untuk iphone pegi ke setting, general, accessibility, "ON" kan assistive touch. lepas activated, rotate screen macam gambar di bawah. Untuk smartphone lain download application "Ultimate Rotation Control".

Langkah 6 - Adjust smartphone anda ke depan atau ke belakang untuk dapat fokus yang cantik seperti di bawah:

Langkah 7 - Adjust brightness sampai maximum. 

Langkah 8 - Kalau anda takde dinding putih, alaskan dengan kain putih. Akhirnya siap dan bole halakan gambar atau wayang ke dinding. keluar gambar david bowie. 


credit : sumber
P/S : Jimat xpayah beli samsung galaxy beam dah. Hihihi.

28 orang comel komen:

namakusuzy said...

nice...kreatif sgt2...

Sheila Salim said...

Assalamualaikum. arghhh bagusnya tuto ni! haritu dah target nak beli samsung beam tu. heheh nampaknya tidak perlu lagi hahaha thanks!

Alysha Syahirah said...

Wahhh.. gempak nie. kreatif glew :D

Faeytynn Zayn said...

sayangnye aku tak de smartphone :(

eyka said...

HHUIIIYYOO!! Hebat-hebat..Tapi,kalau SAMSUNG boleh buat juga ke apit??Tak payah beli BEAM,jimat duit..Hiihihiihih..

Farsya Izzati Widodo said...

http://farsyawidodo.blogspot.co.uk/2013/04/segmen-whos-lucky-and-whos-not.html jom join ^^

AyueJean AJ said...

Wahhhhh.......
Kreatif ni..
Tak lalulah beam...

adeq mas said...

WOW !! Terbaik laa.. Macam nak try dekat kampung jee.. Kalau kalau elekterik takde laa kan.. Takde laa bosan.. HEHE :)

Cheida_Mymee said...

hohoho sempoy.. aku pakai 3310 ja boley ka hahahah..
boley baling dinding ja la kot noo :P

Jess Rose said...

Terbaiklah!hikhik

Sukma Haron said...

macam zaman dulu-dulu gunakan apa yang ada sebagai alternatif..

zaxx said...

pergh!!! style giler..best2...nk try..:)

Solehah Shamsuddin said...

wah kreatifnya. nk try kat hp la nt.hehehe

Nurul 'Aiziz said...

Cool Gadget!

Emas Putih said...

kreatif hehe

Mizz Aiza said...

sangat kreatif.. DIY je..

Shakirah Rosli said...

wah memang jimat hehe

Berry Lavynia said...

fon yang tak berapa bijak boleh dak? hehehe

fiqah hamed said...

wah..tak terpikir pulak.. kreatif..

CIK i l y said...

hahaha ! bagus idea ni . kreatif :P

Bahrain Ramlan said...

nampak macam simple..tp malas nak buat..haha

Cik Fie said...

betul2 jimat . haha :)

Rea_pErz said...

Hahaha dah try bro..memang jadi xD
kena ejas2 jarak phone dngan kanta tu nk bagi clear dan besar gambar... hoho thanks :D

Diari Si Froggie said...

Gila kretip.. nak try buat tapi tulah ada hp 3310 je nie.. aisey.

deno said...

wahhh... best betul idea nih^^

baby comel said...

Wah, dah bagus sgt ni. inovasi critical thinking =)

Mrs Velentine said...

terbaek ni..boleh ikut KMK..Knvensyen Meningkat mutu kerja

Nur Dzafirah said...

haha.. bleh apply utk bkal2 cikgu.. y nak jimat tapi nmpak hebat ^^,