23 March 2013

Tips Supaya Suami Tidak Mencari Yang Lain
Assalamualaikum w.b.t

Benarlah kata orang, alam percintaan dan perkahwinan sangat berbeza. Sepatutnya, para isteri perlu menyedari bahawa amatlah penting untuk seseorang isteri mengenali dan mengetahui segala perkara mengenai suami , memahami dan mengenalinya. Sifat semula jadi seorang lelaki iaitu ego, memerlukan kita mengalah dalam segala hal. Lebih-lebih lagi, sudah termaktub bahawa jaminan syurga anda ada padanya.

Sebenarnya, tidak susah untuk menjaga hati seorang lelaki dan memastikan si dia setia dengan anda. Tidak banyak yang si dia inginkan dari anda. Cukuplah sekadar memahami apa yang mereka impikan dari seorang wanita. Malangnya, tidak ramai para isteri berjaya memahami si suami, gagal menawan hati si dia dan sebagainya. Ini adalah kerana anda tidak pernah mengetahui dan mengenali sikap dan perilaku seseorang lelaki.

Di bawah merupakan beberapa langkah yang kita sebagai isteri lakukan supaya lelaki yang bergelar suami tetap setia bersama kita, insyaAllah.
1. Fahamilah perasaan suami

Faham persaan suami anda dari sudut seorang lelaki dan bukan cara untuk mengubah personalitinya sebagai seorang lelaki seadanya. Cuma fahami sikap atau tabiat suami dan mencuba menyesuaikan diri selagi tidak berlawanan dengan kehendak agama.


2. Gunakan kuasa pujukan

Wanita mempunyai sifat dan watak yang lebih berperasaan dan menghalusi. Salah satu cara memujuk adalah dengan menunjukkan minat termasuklah minat pada diri suami sendiri, kerjayanya atau kesukaanya.

Mungkin ada beberapa kesukaannya yang kurang sealiran dengan wanita tetapi selagi dia tidak mengabaikan keluarga, terima saja dengan harapan minat yang kita tunjukkan itu akan mendekatkan satu sama lain.


3. Menghormati dan memahami kehendaknya

Secara umumnya ialah kemahuan seks dan kemahuan menjadi penting. Jangan sesekali merendah-rendahkannya kerana bila perasaan menjadi penting ada di dalam diri seorang lelaki – keegoaan dan keterujaan pada perkara-perkara yang mengembirakan dan menceriakan kehidupan akan terserlah.


4. Tujukkan rasa gembira bila bersama

Cipta perasaan gembira kerana ini akan menjadikan wanita rasa sempurna kerana berjaya menyelesaikan tanggungjawap terhadap suami. Lelaki juga mahukan keselesaan perasaan dengan sokongan kata-kata cinta dan bisikan . Lelaki sentiasa inginkan kasih sayang, sentiasa tertarik dengan kejelitaan dan sentiasa kagum dengan sifat keibuan.


5. Ikhlas dan terbuka dalam hubungan

Dengarlah dengan penuh perasaan apa yang ingin dikongsi oleh suami. Berjenaka dan gurau senda antara suami isteri dengan baik dan berfikiran terbuka.


6. Menghormati diri sendiri

Seorang wanita yang menjaga dan mengasihi dirinya mempunyai keupayaan yang tinggi untuk membezakan baik dan buruk kemahuan peribadinya demi menjaga maruah rumahtangga.

Dia tahu meletakkan dirinya secara diplomasi dalam hubungan antara suami isteri, anak menantu, ipar duai, sahabat taulan atau jiran tetangga.


Wahai para isteri, ingatlah bahawa hanya dengan taat kepada suami, Allah SWT mengizinkan memasuki syurgaNya melalui mana-mana pintu!


15 orang komen:

Mrs Velentine said...

sangat setuju dengan tips ni

Emas Putih said...

eh eh eh tips apa ni haha

Azhafizah MN said...

kalau tak nak suami cari lain kena amalkan tips ni kan..terima kasih share..dah kawen nanti leh guna pakai (:

MalizaMah said...

ewahhhh.... thumb up.

Unknown said...

Nice sharing..bekalan utk masa depan ni..hiks :)

Hajar Shikin said...

org kata suami akn cpt cair dgn pujukan istri =)

Unknown said...

tiba2 rasa belum sedia nak kahwin..:'(
kena prepare lebih dr yg patut ni..:D

Zayani Zulkiffli said...

tips yang sangat berguna :)

♥ Nana BamBam ♥ said...

Subhanallah, bagus tips ini hafizzi :)

Solehah Shamsuddin said...

tips ni mmg berguna. thanks ye :)

Cik Fie said...

hihihi . tips yang betul2 berguna :)

Nur Nainis said...

Tips untuk masa hadapan.

Nadia Johari said...

wah dh pndai apit ..hehe

dzafirahzain said...

utk masa akan dtg~~~

AiMiNaDiYa ^^ said...

Mohon share ya admin.. :)