Last updated!

30 March 2013

Pelajar 17 Tahun Jadi Jutawan





Assalamualaikum w.b.t

LONDON – Seorang pelajar sekolah di sini, Nick D’Aloisio yang berusia 17 tahun menjual satu aplikasi bagi membolehkan teks berita dapat dibaca menerusi telefon bimbit kepada syarikat Yahoo! dalam urus niaga yang dianggarkan sebuah akhbar bernilai sehingga AS$60 juta (RM184.1 juta).

Aplikasi itu akan membolehkan D’Aloisio menjadi salah seorang jutawan termuda di dunia.

Ia dicipta pada November 2012.

Syarikat Yahoo! tidak mendedahkan perjanjian urus niaga itu tetapi akhbar London Evening Standard menyatakan Yahoo! akan membayar antara AS$30 juta (RM92.05) hingga AS$60 juta (RM184.1 juta).

Menurut syarikat itu menerusi satu kenyataan bahawa ia teruja untuk memiliki Summly yang memudahkan maklumat diperoleh dengan pantas, mudah dan ringkas.

Ketika berusia 15 tahun, D’Aloisio mencipta aplikasi Summly di rumahnya di sini.

Syarikat Yahoo! menyatakan, D’Aloisio dan pasukan Summly akan menyertai syarikat itu dalam tempoh beberapa minggu lagi.

D’Aloisio membuat kenyataan di Twitter dengan menyatakan: “@Summly telah menandatangani satu perjanjian untuk dimiliki Yahoo!

“Teruja untuk memulakan babak baharu Summly!

“Terima kasih kepada semua pihak yang telah memberikan sokongan kepada saya.”

Akhbar London Evening Standard menyatakan, D’Aloisio pada mulanya mencipta aplikasi itu sebagai hobi.

“Saya tidak menyedari ia boleh menghasilkan wang,” kata D’Aloisio.

Ketika ditanya tentang pendapatannya yang besar ekoran pembelian syarikatnya, D’Aloisio berkata” “Saya suka kasut. Saya akan membeli sepasang kasut Nike dan saya mungkin memperoleh sebuah komputer baharu.

“Namun, buat masa kini, saya hanya mahu menyimpan wang itu di bank.

“Saya tidak perlu untuk banyak berbelanja.”

D’Aloisio belajar kod komputer semasa berumur 12 tahun selepas Stor Aplikasi Apple dilancarkan.

Dia kemudian mencipta beberapa aplikasi termasuk Facemood yang merupakan perkhidmatan yang menganalisis sentimen bagi menentukan mood para pengguna Facebook.

Pelajar itu juga pernah mencipta aplikasi perkhidmatan mencari muzik, SongStumblr.

D’Aloisio turut memberikan nasihat kepada beberapa remaja iaitu: “Jika anda mempunyai idea yang baik atau anda terdapat satu ruang kosong di dalam pasaran, terokailah dan lancarkannya kerana terdapat beberapa pelabur di seluruh dunia kini yang mencari syarikat-syarikat untuk membuat pelaburan.”

P/S : Kan bagus hacker2 yang duk hack blog orang belajar buat software. Kaya pon kaya. Lagi berfaedah.


19 orang comel komen:

Ismah Atikah said...

awesome gilaaaa :O

Seneorita Baharin said...

Perghh dasyat betoll...mmg jutawan laa kan...hohhoh

Zaza said...

bertuahnya =)

Shakirah Rosli said...

Ilmu yg sgt berguna utk diri dia. jutawan tuu

Sally Yatiey said...

Dasyatnya!!! ;)

Mr. Doctor said...

Seronoknya jd jutawan.. The best part is.. Dia nak simpan ja duit tu.. Bukan nak membazir ja beli benda x tentu hala..

Sukma Haron said...

amazing...jadi jutawan ....

Yana Sakura said...

Fuyooo..hebatnyerr dia..boleh cipta pelbagai aplikasi terbaru =)

bertuah badan..

Aminin said...

haha... kaya giler jual aplikasi
terbaik la... jutawan yahooo!

Mizz Aiza said...

muda2 dah jadi jutawan.. kreativiti&inovasi boleh buat duit..

Normi Nieza said...

pegh..muda dh jd jutawan..:)

Cik Fie said...

muda2 dah jutawan . hebat2 ! :)

Mieza Jhaa K said...

Betapa pentingnya kebijaksanaan...

Faeytynn Zayn said...

tuah ayam nampak di kaki,tuah manusia siapa yg tahu.

Haruno Hana 하나 said...

tengok.. kang tak pasal pasal dapat jadi jutawan.. rezeki :)

Nurul Aini said...

Waaah..hebatnya. betul lah dah tuah dia kan.

Solehah Shamsuddin said...

wah terus kaya tu.hebatla :)

Nadia Johari said...

pergh muda2 dah kaya..untglaa

Nur Dzafirah said...

Malaysia pon ada juga... ^^,