04 March 2013

5 Tanda Sering Berlaku Jika Terkena Serangan Jantung

Assalamualaikum w.b.t

Hari tu aku ada buat entry pasal tips untuk menguatkan jantung kan kat ENTRY nie. Sekarang nita tengok plak tanda-tanda yang sering berlaku jika terkena serangan jantung. Jantung adalah pertahanan terakhir tubuh selain otak yang menentukan kehidupan seseorang. Jika aliran darah tidak lancar boleh menyebabkan stroke dan kematian.

Laporan Health Priorities WHO mendedahkan pada tahun 2004 kadar kematian yang paling tinggi di kalangan rakyat Malaysia. Tidak hairanlah penyakit jantung masih menjadi pembunuh senyap yang menakutkan. Tapi masyarakat belum terlalu mengenali gejala dari penyakit ini.

Berdasarkan kajian dari MiDAS di Milan, Itali tahun 2006 lalu, hampir lebih kurang 52% penderita penyakit jantung tidak mengeluh sakit dada atau sering disebut dengan silent ischemia.

Penyakit jantung adalah penyakit akibat pembuluh darah arteri koroner tersumbat, iaitu pembuluh darah yang mengalirkan darah dengan membawa zat makanan dan oksigen yang diperlukan otot jantung agar boleh berfungsi mengepam darah ke seluruh tubuh.

Jantung manusia mengepam darah ke seluruh tubuh secara tetap iaitu lebih kurang 4-5 liter darah setiap minita.Oleh kerana itu jika aliran darah tersebut tidak lancar boleh mengakibatkan kerosakan otot jantung yang menyebabkan gangguan pam jantung (stroke) dan kematian. Rasa sakit yang terasa di dada bahagian tengah kiri akibat kurangnya oksigen yang dialirkan ke otot jantung kerana penyempitan tersebut.

Lima tanda atau gejala peyakit jantung(serangan jantung) yang paling sering terjadi adalah :

1. Rasa tertekan (dada terasa seperti ditimpa beban, sakit, tersepit dan terbakar) yang menyebabkan sesak nafas dan tercekik di leher.

2. Rasa sakit ini boleh menjalar ke lengan kiri,leher dan punggung.
3. Rasa sakitnya boleh berlangsung lebih kurang 15-20 minit dan terjadi secara terus menerus.
4. Timbul peluh dingin, tubuh lemah, jantung berdebar dan bahkan hingga pengsan.
5. Rasa sakit ini boleh berkurang semasa sedang berehat, tapi akan bertambah teruk jika sedang melakukan aktiviti.

Pemicu serangan jantung antara lain senaman yang berlebihan, marah yang mengeluarkan banyak emosi atau kegiatan lain yang dilakukan secara berlebihan. Walaupun demikian, pengesanan awal dan rawatan cepat semasa terjadinya serangan boleh mencegah dari bahaya kematian dan stroke di kemudian hari.

Salah satu cara yang boleh menjadi solusi diagnostik dan menagani penyumbatan pembuluh darah adalah dengan angiografi koroner. Prosedur pemeriksaan ini menggunakan sinaran X (X-ray) yang bertujuan memeriksa struktur pembuluh darah jantung, ruang jantung, katup jantung dan otot jantung dengan kamera khas.Sehingga kini pemeriksaan tersebut masih menjadi standard untuk melihat bahagian-bahagian pembuluh darah yang tersumbat kerana memiliki tingkat ketepatan paling tinggi iaitu mendekati 100 percent. Namun bukan bererti penyakit ini tidak boleh dicegah, ada dua cara pencegahan yang boleh dilakukan agar terhindar dari penyakit jantungiaitu pencegahan primer dan pencegahan sekunder.

Pencegahan utama, iaitu berusaha agar terhindar dari penyakit jantung sebelum dikesan penyakit jantung tapi ada faktor risiko dari faktor keturunan atau memiliki diabetes. Pencegahan kedua, iaitu pencegahan dari seorang penderita penyakit jantung agar terhindar berulangnya tersumbatnyapembuluh darah kembali.

Perkara yang harus dilakukan adalah mengawal kadar lemak darah kolesterol, menjaga tekanan darah agar terkawal, berhenti merokok, menghindari makanan berlemak, cukup makan sayur dan buah, bersukan secara teratur, mengurangi berat badan serta stress.

P/S : Entry copy paste. Aku research sebab baru-baru nie tetiba jantung tersentap. Takut jugak. Maybe hisap rokok banyak sangat kot. Sayangi jantung anda.


6 orang komen:

Unknown said...

semoga Allah memelihara kita dari penyakit2..

Paly said...

seb baek ler tak isap rokok tp ttp jugak kene jage jntung ni :)

Unknown said...

Aku pernah buat reseach pasal nie.. tapi sini dah detail.. bagus bro nice sharing...

ejulz said...

Doa minta jauh la dari penyakit camni.. dulu masa sekolah pernah ada kwn kena sakit ni dari kecik.. kesian dia..

Nur Nainis said...

Orang Malaysia, ramai yang meninggal dunia akibat sakit jantung. Bahaya ni..pemakanan pun kena jaga. Merokok memang tak baik untuk kesihatan..hehe. Silalah jaga jantung anda.

Nadia Johari said...

sentiasa jg kshtn