12 February 2013

Tutorial Photoshop - Kulit Warna Hijau

Assalamualaikum w.b.t

Dulu aku pernah buat gambar nie jadi DP Facebook aku. Pastu ada orang tanya, camna apit tukar muka bagi jadi kaler hijau. Ada banyak cara sebenarnya tapi tuto ni aku ajaq cara yang paling basic lah sebab kita kan tahap budak baru belajar. Tak payah belajaq lagi hat susah2. Belajaq hat basic dulu. Hihihi. Senang ja. Nie la fungsi Hue/Saturation. Benda apa tue? Hampa google lah benda apa. Aku pon bukan taw sangat. hahahaah. Meh nak ajaq.

1. Aku banyak belajar kat DVD Photoshop SINI
2. Fisrt sekali bukak photoshop. Takda photoshop? Download SINI.
3. Bukak gambar yang nak edit tue. Dah pilih? Bagus.
4. Double klik kat bahagian ADJUSTMENT tue. :-)

5. Then  tekan Hue/Saturation. Kat situ lah kita nak men ngan colour.

6.  Haa ejas ja colour kat situ. pandai2 lah dapatkan kaler yang hampa nak. Senang kan? Then dah puas hati ngan warna hampa nak tue, tekan anak panah back kat bawah tue. Nampak x? Aku lupa nak buat arrow. Sory. :-p

7. Then kalau macam gambaq tue x berapa nak jelas warna dia, hampa men kat Brightness/Contrast dan Level lah. Kat level tue kena pandai men tone. Takut warna x lawa. Okay?

8. Then siap lah. Bukan susah pon kan? SELAMAT MENCUBA!

P/S : Sory guna gambaq aku yang serabai tu buat contoh. Abaikan rambut kusut aku. :-)


22 orang comel komen:

Nurhafizah said...

Err, tkut la tgk . Hehe
Tp mcm Hulk la pulak.

Unknown said...

boleh jadi incredible hulk ler lepas nie.....

Vee said...

<< Suka lelaki berambut kusut. Hahahahaa.. ;D

RadhiahIlyas ッ said...

Terbaeekkkkkk :)

Nisha said...

nice tuto :) nanti nak buatlah ^_^

Dingdang said...

Apit, camane nak download PS?
dah try link yg apit bg dalam blog ni tapi tak boleh. huhuhu.
laptop kena format abis PS ilang. huhuhu.

Unknown said...

Nice tuto .. :)
Gambar tu time nak pi Kebangkitan KL ke?

SITI said...

Terbaik bro.. ^_^

eyka said...

kalau nak bagi muka warna pink boleh tak ?? HiHhihihihi... :D

admin said...

macam nak cari nyamuk aedes jer. heeh

Leeza Dayasari said...

apit memang hebat bab2 photosop.. leeza tabik spring.

C.T.K said...

terima kasih tutonyer...nk mask tu dlu bru leh buat :P

Nyamuk Terbang said...

hulk.....the mask..tehheee

Azhafizah MN said...

Sonang yo kan..thanks share//nanti nak try gak la.

Dayang Deno said...

emmm.. bleh cuba ni... thanks apit^^

Diari Si Froggie said...

comey pulak apit berkaler hijau nie.. haha. good tuto apit.. share ilmu dengan org lain.. :)

Nadia Johari said...

dah jadi hulk..hehe

Solehah Shamsuddin said...

dulu penah try tukar muka jadi kaler biru.hehe :)

Nur Nainis said...

Hehe..hijau.. Incredible Hulk dah ni..tapi memang terbaik tutorial ni. Share ilmu dengan orang.

Cikrosecute said...

dah rupa hulk dah...

★Nurul Nadhirah Norsalim★ said...

takut tengok ! O.O

Unknown said...

dh jadi hulk..hehe..

gna layer mask pn ble kan.. Napa x gana cs6 bro.. bnyak tool baru..