Last updated!

04 February 2013

Membazir! Gangnam Style Dibayar RM2Juta Perform di Malaysia


Assalamualaikum w.b.t

Semua kenai kan ngan mamat atas nie. Bintang muzik pop Korea yang telah mencipta fenomena dengan lagu Gangnam Style. Psy akan hadir ke Malaysia sempena satu konsert besar dalam bulan Mac nanti. Tapi apa yang mengejutkan, oppa gangnam style ini akan hadir lebih awal daripada yang dijangka oleh peminat beliau di sini. (Aku x minat langsung)

Menurut laporan The Star semalam, Psy telah pun ditempah untuk hadir membuat persembahan di rumah terbuka anjuran Barisan Nasional (BN) bersempena sambutan Tahun Baru Cina. Dan telah dikhabarkan bayaran untuk membawa Psy terbang ke Malaysia dan perform untuk satu lagu je dah cecah RM2 juta. Satu jumlah yang banyak. Hampa rasa banyak tak RM2 juta tu? Giler tak banyak! Membazir betul kerajaan sekarang bila atas dasar hiburan semata-mata! 

Memang banyak sekali komen-komen dari pembaca yang tak puas hati dengan bayaran yang dikenakan. Sampaikan Psy dan CNY jadi trending semalam di Twitter. Ini satu keputusan yang tak logik sama sekali kerana dengan jumlah itu, banyak perkara lagi yang bolah dirancang dan dibuat oleh kerajaan. Sangat membazir. Baik sedekahkan kepada orang miskin kat Malaysia ni yang masih memerlukan. Tapi macai bodoh akan berkata "Tapi itu kan duit mereka, ikut suka hati merekalah nak buat apa, kan?" banyak la duit depa. Itu duit Rakyat Malaysia! Mana boleh buat sesuka hati. Ingat ini negara bapak kau yang punya. Ish3. Tolong la jangan la membazir. Kesian orang miskin susah di Malaysia yang tak pernah nak bernasib baik. :-(

Semua orang tahu yang Psy sekarang tengah laris di Hollywood. Dengarnya, untuk bawa ke Malaysia, kalau tak perform, hanya sekadar lambai tangan dan tampil di pentas, bayarannya RM1 juta kalau sekali dengan perform bayarannya RM2juta. Pergh! Zed Zaidi kena ambil isu ini, kena lantang bersuara dan harap dapat diselesaikan dengan baik kerana artis luar memang tak boleh dibawa dan dibayar sebegitu tinggi. Baik ambik Siti Nurhaliza je perform sebab semua kaum kenal Siti kan?


Macamana pula artis kita di tempat dan negara mereka, adakah dibayar dengan nilai yang sama? Contohnya, kalau Shila Amzah dan Siti Nurhaliza perform di negara luar, adakah RM2juta sebagai habuan? Memang tak logik tapi ini benar berlaku ya. Ini bermakna Psy akan hadir juga buat kali kedua pada pertengahan Mac ini untuk memeriahkan Future Music Festival Asia (FMFA) 2013.

Rumah terbuka itu akan berlangsung pada 11 Februari ini di Han Chiang High School, Pulau Pinang bermula jam 10.00 pagi & akan turut di’hadiri Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak. 2 Juta Ringgit dibayar untuk perform di Rumah Terbuka CNY di Penang.  Adakah ini membazir tahap gila babi? Anda fikirkan lah. Logik ke tak logik.

FIKIRKAN :

1. Minta pendidikan percuma dikatakan bankrap negara.
2. Minta tol dihapuskan dikatakan dikatakan bankrap negara.
3. Minta harga rumah diturunkan dikatakan bankrap negara.
4. Minta minyak diturunkan dikatakan bankrap negara. (padahal kita pengeluar minyak)
5. Minta harga kereta diturunkan, dikatakan bankrap negara.

TETAPI KALAU UNTUK HIBURAN
1. K-Pop dibayar berjuta2 ringgit untuk tunjuk spender pada belia
2. Dana hiburan diberi dengan begitu banyak padahal tidak langsung membantu rakyat
3. Bayar artis2 luar negara yang tak logik harganya.
4. Latest* Psy dibayar RM2JUTA untuk 1 lagu SAHAJA!

P/S : Fikirlah sendiri dan nilai lah sendiri. Dimana kewarasan akal anda. Sapa menyokong tindakan ini, sumpah dia bodoh. :-)



41 orang comel komen:

Lelaki Ini said...

sangat, snagat bodoh!
memang tak puas hati!

AyueJean AJ said...

Tak payahlah nak PSY sangat...
Jemput je artis malaysia.. Winnie Kok ke.....
Kalau bawak kepada kebaikan takpe jugak....
Ni tak mendatangkan faedah....

Jaja said...

xdak akai depa nie !

StarPrincess said...

as salam...sangat2x tidak sokong....xminat langsung & idea begini perlu difikir lagi..sbb xde faedah utk masyrakat..sgt2x membazir, semata2x utk hiburan? sedihnya...

Cik Zai said...

sangat membazir....

Nour Adieb said...

hish, macam2. membazir tul

eymasu said...

memang membazir pun..hehe..(^_^)DKDE

Asiah Aisa said...

Memang memabzir sangat sangat !!! Saya minta izin copy entri ni ye :)

вʋввℓɛ ρσρƨ said...

hahaa. manusia. manusia ;)

Anonymous said...

agak2 lah dengan 2 juta tu boleh bina berapa banyak bangunan sekolah KAFA yang sekarang ni kebanyakannya menumpang bangunan orang lain ... sedihnya

♥ Lia Abdillah ♥ said...

Ha'ah. setuju ! Buat apa nth bayar sampai 2 juta semata-mata utk benda ni? Persembahan pulak 3-4minit je .. bodoh la -.-

Are_Rull said...

memang TAK SETUJU SANGAT2!!!

membazir kot .. cuba dorg senaraikn dlu 7 faedh dn kebaikan org tu wat psembahn juta2 hnya utk 1 lgu kt msia nih? ish .. semoga disedarkan awl dr trus mbazir pd pkra y x berfaedh .. amiiin~

Anonymous said...

awak , mohon baca sini . http://www.astroawani.com/news/show/persembahan-psy-tidak-dibiayai-oleh-kerajaan-6158 saya rase awak punya entry ni berbau bau politik lah :)

Fatihah said...

alahaii. membazirnyaa -.-

dynnabbg93 said...

huhu,, dina minat je lagu PSY nie.. tapi sekadar dngar je la,, kalu nk byr sebnyk tu untk due dtg mlysia beik x payah,, membazir sesngt,, hiburan kat dunia nie sekejap je.. xde manfaat pape pon,,

Noraqilah Johari said...

hurm..konon rakyat didahulukan..nmpaknya Psy didahulukan..janji ditepati? buang je la janji 2 dlm laut =_="

Sally Yatiey said...

Memang membazir sangat. Tapi bukan duit kerajaan kan? Baru je baca tadi :)

Ena's Palace said...

xpatut! xpatut!...membazir betul!

Zira Aziz said...

..ada apa dgn PSY?????!!!! dok ulang nyanyi lagu tu je la..

Fatin Rosli said...

buat apa lah sampai ajak PSY buat show kat sini...bayar 2 juta plak tu...kalau byr untuk bnda baik, kata membazir. . .kalau bnda yg tak berfaedah tak membazir plak!!
apa nak jadila...

ni nak bagitau,semalam, wawa telah buat satu GA untuk korang semua!!!
hadiah untuk fes GA dari wawa ialah 4 botol perfume yang terdiri daripada maria sharapova,apple green,fantasy dan paris hilton. so, apa tunggu lagi, jom join skarang!!!

http://wawarosli.blogspot.com/2013/02/first-giveaway-by-wawa-rosli.html

Anonymous said...

1. Minta pendidikan percuma dikatakan bankrap negara.(belajar betul2 kah kalau ken sponsor??)
2. Minta tol dihapuskan dikatakan dikatakan bankrap negara.NO KOMEN
3. Minta harga rumah diturunkan dikatakan bankrap negara.(X lah bankcrupt, cuma hraga mahal)
4. Minta minyak diturunkan dikatakan bankrap negara. (padahal kita pengeluar minyak- SABAH ok..please..smua hasil sabah ankut p smnanjung)
5. Minta harga kereta diturunkan, dikatakan bankrap negara.(dah mahal pun byk org beli, trafic pun mslh bai)

Noor Ameerah said...

Bukan nak kate ape . Tpi PSY tak dibayar RM2 Juta ponn . And yang byr PSY untuk perform dkt open house tu nnti bkn guna duit kerajaan . RM2 juta tu just a rumour

Nurul Ain Atikah said...

jom boikot x payah hadir dekat persembahan tuuu.. kan senyap sunyi mana jadi persembahan. ye dak? biar pakcik psy ape bende tah dok nari sorang2. :D

babyHODOH said...

aishh,baik sponser student lg bagus!..rmai lg student yg result elok tp xdpt tajaan -_-

Rosmiza Ali said...

Layan jugak lagu ni.. Tapi bila dapat tau NM invite PSY sempena sambutan CNY sampai telan belanja jutaan ringgit ni rasa sangat tak berbaloi.. Banyak lagi yang boleh dibuat dgn duit sebanyak tu.. Baik wakafkan ke rumah anak2 yatim or orang tua & bantu rakyat Malaysia yang miskin ni.. Hmmmm.. Ni la yg orang marah sangat dgn BN.. Nak raih undi punya pasal sampai membair macam ni skali..

Iqa Syafiqa said...

kalau ye pun nk berhibur utk smbutan raye cina lah kan,, mklumlah negara kitakan berbilang kaum,, tp berpada-padalah,, tak perlu smpai nk membzair berjuta-juta,, sokong sesgt !!! setakat dtg dr jauh2 utk tnjuk spender buat haper ! rmai lg rakyat mlysia ni yg memerlukan ! cthnyer kemudahan sekolah rendah agama ! kat kg saye ni daif sungguh . kerusi meje utk budak2 ni belajar pun dah patah2 kene mkn anai2, mesin ptostat pun yg keluaran 10 tahun lepas . memg daiflah saye tengok .. tggungjawab sape sebenarnya ni ?????

Jesica정수연MeMiy said...

ape nk jadik la ustaz azhar takmo amik,,aritu cancel ustz azhar bayar siti nurhaliza nyanyi!!Geraam betul la

Remy hazza said...

membazir aje.......

Mymy Mushie said...

Eh betul ke kerajaan bayar ? mymy baca ada syarikat swasta yang bayar , bukan kerajaan , tapi taktau la kan .. apa2 pun memang sangat2 membazir !

Try baca kat sini , dia tulis bukan kerajaan - http://mynewshub.my/2013/02/04/george-town-3-feb-sebuah-syarikat-swasta-gergasi-mega-ultimate-dan-bukan-barisan-nasional-bn-yang-membayar-penyanyi-terkemuka-psy-untuk-tampil-pada-sambutan-tahun-baru-cina-yang-digembar-gem/

putericahaya said...

psy-ko. gila apa!!

Leeza dayasari [santai leeza] said...

macam2... psy ni ,... tak minat.

Solehah Shamsuddin said...

sy msih xphm sbnrnye. apa motif kerajaan bawak dy ke Malaysia? dy ni boleh nyanyi lagu apa? xknlah nk bwk tayang perform gangnam style tu. bodoh btl...

Fazreen Misbae said...

tak sokong langsung..mengarut ok..

amirahramli said...

ada kesah entry ni berbau politik ke hape..klu da membazir tu membazir jgk la.spe yg dok sokong lg kerajaan tu mmg buta..

Hany Rara said...

alahai bengongnya kerajaan malaysia..kalau nak tarek muda mudi sokong depa pon agak2 la noh..satu lagu sampai 2juta..mmg xdak akai

Mohd Selim Zainal said...

Biasalah negara kita kalu benda yang bukan2 sanggup bayar mahal , cuba kalu buat program agama siapa aje lah nak datang,,,
Cuba buat joget2 atau nyanyi...ramai hooo...

NidaZin said...

membazir sgt..baik amik soo winci ke... pandai gak nyanyi,,lawa plak 2...2juta kalau utk amal jariah,lg besar pahalanya... :)

Zierwa Zainal said...

membazir sgt.. tpi zz konfius jgk la (kira mcm pndgn zz jgk la)sbbnya kalau bukan kerajaan yg byar psy ni kn, knp byknye bn yg buat hebahan.. knapa bukn syrikat swasta(kononnya) yg buat hebahan? kalau thu syrkt mna, boleh minx sponsor dkt dia.. hehe..knp nk sorokkan?

tpi ape2 pun zz x suke psy ni.. lgu die pun sme.. :)

Mar Haini Abdul Rahim said...

TOTALLY AGREE dengan post neh !
*xsaba nak PRU ~

Azza Afdzal said...

mmg membazir pun...bukan best pun mana pun lagu tu...

Budak Kampung said...

membazir jer