Last updated!

12 February 2013

Apa Itu Pagerank dan Cara Nak Letak di Blog


Assalamualaikum w.b.t

Pagerank nie menatang apa? Benda nie penting pada blog kalau nak ikutkan aku la. Sebab pagerank nie la yang menentukan kekuatan blog kita nie. Apa itu Pagerank? Pagerank nie diadili oleh google. Ini maksudnya blog hampa tu mempunya backlink yang sangat baik serta entri yang hampa buat ada keyword yang baik serta SEO yang gempak. So maksudnya di sini, Google nie tugas dia nak iktiraf blog hampa tue mesra blogging atau mesra google. Paham x? Make sure blog tak lembab. Peringkat Pagerank ada 0-10. 

Peringkat PageRank yang ada :
PageRank 0-3 = Low – Average (Tahap blog aku)
PageRank 4-6 = Above average – High
PageRank 7-10 = Big – The best

Pagerank nie tak berupdate sentiasa taw macam Alexa. Alexa mayeb dalam 24jam akan update ranking tapi bukan pagerank. Pagerank ada waktu-waktu tertentu yang akan depa update rank blog kita. Jom usha jadual kemaskini Google Pagerank 2013 kat bawah nie. 

Kemas kini fasa 1 : Januari 30 - Februari 2
Kemas kini fasa2 : Jun 30 - Julai 2
Kemas kini fasa 3 : 30 September - 2 Oktober
Kemas kini fasa 4 : 31 Disember - 3 Januari 2013

Jadual atas credit to blogger paly. Buat masa sekarang nie, blog fizgraphic baru pagerank 2. Dulu 1 ja. Sekarang dah 2. Susah ooo. Hihihi. Dapat pagerank 2 pon dah okay dah bagi aku. Sebab aku nie bukan blog SEO macam otai2. Aku memilih dalam setiap entry yang aku buat. Aku bukan buat entry membuta tuli ja. Sebab tu aku tak berupdate setiap sejam macam blogger SEO atau tegar blogger yang lain. 

Pagerank Fizgraphic
|
|
V
Page Rank Check

So kepada adik-adik yang baru bergiat dalam blog nie, teruskan berblog dan google lah tips-tips yang boleh jadikan anda blogger yang sempoi. Aku takda tips bagai sebab aku pon still belajaq macam ngan hampa gak. Tanya aku pasal blog, aku kurang arif. Kalau tanya pasal Adobe Photoshop insyaallah la aku leh jawab. hihihi. Kalau yang mana nak check Pagerank tue, boleh ikut kaedah di bawah ni okay!

1. Masuk dulu ke dalam website SINI
2. Then masukkan link blog hampa dalam ruangan Check Pagerank tue.
3. Pastue lak, masukkan Anti-Bot Code then tekan Verify Now

4. Pastu nanti kuar lah pagerank blog hampa tue. Berapa dapat?
5. Camna nak letak pagerank dalam blog? Meh nak ajar lak. 
6. Kan tadi kuar result dah kan, scroll di bawah, ada click here, Tekan.

7. Then lagi sekali masukkan link blog, Anti-Bot dan tekan Generate Now!


8. Tadaaa kan dah ada code untuk letak kat sidebar blog hampa kan. Pilih la size mana yang hampa nak. Kalau aku amik yang kecik ja sebab dah nampak dah besar tue pon. :-)


Tetapi ingatlah, blog yang mempunyai trafik yang tinggi tak semestinya mempunyai pagerank yang baik. Dan jangan pulak pelik kalau ada blog yang mempunya pagerank yang baik tapi rank Alexa dia melambung tinggi. Sebab pagerank yang baik adalah sebuah blog yang dinilai oleh google dan blog dia mesti ada keyword yang kuat dan mesra di google. :-)

P/S : Apa pon pagerank blog kita, hargai lah blog kita dan gunakan platform utk tujuan yang baik dalam menyampaikan info dan ilmu yang berguna kepada semua. Kan? Tak guna kalau pagerank tinggi kalau keyword hanya lucah sokmooo. :-)


28 orang comel komen:

NARDtheNERD said...

Pagerank 10 tu facebook je kot.. Hihi

Hafizzi Aziz said...

@NARDtheNERD facebook pon 9 ja :-)

Zamani Abe said...

sarapan pagi di blog Hafizzi.. awal2 dah sediakan sarapan 'berat'ae.. appn nice info bro

Ecah Shaimi said...

nice info..
maybe ecah xde PR kot..haha

Etuza Ezawarna said...

wah ni ilmu blogger juga ni kena tahu...

Remy hazza said...

alhamdulillah...
remy dari du 2/10 aje......

BaNu Syah said...

baru check pagerank tu sebelum ni pagerank setakat satu jer,tp tadi baru check dh naik jadi 2 hehehe..happy sekejap =)

Nabila Medan said...

Thanks. dapat juga cek pagerank nabila ;D

huda said...

good info =D

AinNadhirah said...

Tergempar! Makhuk asing ditemui di kelantan..
Klik sini untukk baca lebih lanjut

http://bit.ly/11CAJQ7

AinNadhirah said...

Tergempar! Makhuk asing ditemui di kelantan..
Klik sini untukk baca lebih lanjut

http://bit.ly/11CAJQ7

NaZiRaH @ Ezyra said...

baru tau..haha

mailey jayley said...

ehheee !! mai pun mseh thap low . . baru 1 . . sadis nya kan :)

Nurfaezah Abdullah said...


http://nurfaezahabdullah1712.blogspot.com/

Nurul Ain Atikah said...

kirak okey! saya punya 00000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 :D

eyka said...

Huhuuhu.. Baru ika tau apa itu PAGERANK.. Sadis... :'(

Leeza dayasari [santai leeza] said...

leeza pun 2... sblm ni ingat lg sikit lg bagus. la la la la

C.T.K said...

apit, klau status N/A mmg xleh ltk coding kt blog eh?sedih2...

Nurmujahidah Ismail said...

muja punya 1. ada kelebihan ke letak pagerank tu ek?

Rosmiza Ali said...

Kita 1/10 jer.. Ahaks!

Azhafizah Md Nor said...

oo camtu ke..blog fiza tak termasuk lagi kot..heee

fatin alyaa said...

dulu masa first check, 1, lps lama xterupdate,trus dpt telur ayam.. skrg naik 1 plk.. nnti esok lusa dpt tlur aym blik kot, ahaha..nk dpt 1 pun kemain pyh..

deno said...

deno cek pagerank ni kan... nombor satu je.. huhu...

Solehah Shamsuddin said...

sy baru pagerank 1. lama jugak nk naik pagerank ni

Nadia Johari said...

sedih je tengok..hahaa

★Nurul Nadhirah Norsalim★ said...

TQ 4 da sharing :)

cik amal said...

1/10
alhamdulillah

ieta said...

macam tak pcy je akak pnye PR 1/10. thanks info bermanfaat :)