Last updated!

10 December 2012

10 Golongan Yang Dilaknat Allah S.W.T Kerana Arak

Hari nie aku nak bercakap pasal arak. Sebab tadi aku duk sembang-sembang dengan membe2 aku, ada membe kepada membe aku nie kaki arak. Benar atau tak, aku pown tak pasti lah. Tapi cara penceritaan dia tue macam ye la. Kalau cina aku tak kisah, nie ISLAM. Alaa sekarang nie pown berapa banyak melayu yang tunggang botol arak nie kan. Islam hanya pada IC biru muda jer. Abaikan pasal tue lah. Malas nak amik port. Apa maksud arak? Arak ialah minuman yang memabukkan. Dalam bahasa Arab dinamakan khamar, berasal dari kata khamara ertinya menutupi. Seseorang yang minum arak atau khamar, biasanya ia mabuk, hilang akal fikirannya tertutup jalan kebenaran, dan ia lupakan dirinya dan lupakan Allah. 10 Golongan Yang Akan Dilaknat Kerana Arak ialah :

1. Orang yg memerahnya (arak) iaitu pembuatnya.
Orang macam nie jadi kuli di sebuah kilang arak dan bekerja dengan tokey arak tue untuk memerah arak tue  dan emmeram arak tue hingga masam dan memabukkan. Kira dia nie la duk perah siang ngan malam. Ish3.

2. Orang yg meminta diperahkan (arak) iaitu pengedarnya.
Orang nie plak pengedar arak lah (tokey). Dia suruh kuli tadi perah arak untuk di edarkan kat orang ramai. Tokey nie mau letak dalam loji taik ja. Hahahaha.  

3. Orang yg meminum arak.
Yang nie kalau tak paham gak aku taktaw lah kan. Sah-sah minum arak, confirm2 tersenarai punya dalam top ten nie. Tak kisah la setitik pown dia minum, tetap berdosa besar. Arak nie la ibu segala kejahatan. Pelik aku, sedap sangat ka arak nie. Bodoh tak bertempat. 

4. Orang yang membawa arak.
Haa tudiaa..bawak arak pwon kena laknat wey. Contoh camnie la, lori arak, dia driver lori tue..dia p bawak arak yang dah siap paking semua, dia p hantar ke kedai-kedai. So kiranya dia macam tolong ang galakkan orang ramai membeli arak lah. So kira dia pown bersubahat lah dengan peminum arak tadi. Hang islam ka, kafir kan, hang subahat ja, neraka lah jawabnya. P la cari keja lain. 

5. Orang yg diminta dihantarkan arak.
Haa nie tokey kepada pemandu lori tadi lah. Dia tokey kedai, dia arah driver lori tadi hantar arak sebab arak kedai dia dah habes. Tue yang driver lori tadi hantar p kat dia. Kuli ngan tokey sama-sama bodoh abadi. 

6. Orang yg diminta dituangkan arak.
Haa nie macam dalam hotel-hotel mewah. Kerja sebagai pelayan lak kan. Pastue VVIP nie panggil "Boy! Come here!" Then dia suruh mamat tue tuang arak kat dia. Mamat tue automatik bersubahat dan dilaknat oleh Allah S.W.T. Tue la..sapa suruh hang p kerja dalam hotel camtue. Belambak lagi kan kerja yang halal. Nasib lerr..

7. Orang yg menjual arak.
Sapa kerja di 7e yang ada jual arak angkat tangan? Hahahaha. Kesian aku tengok pekerja-pekerja 7e. Terpaksa jugak lah menjual arak tue kat orang yang beli. Bersubahat jugak lah tue. Niat nak keja part time lepas SPM, last-last buta ja p buat dosa besar berkomplot jual arak kat orang. Ada 7e yang x jual arak. Bergantung pada tuan punya kedai 7e tue nak jual ke tak.

8. Orang yg membeli arak.
Masuk 7e, terus ke tempat jual air, amik arak, letak atas meja cashier, bayar duit. Sah-sah beli arak, laknat lah kau di sana nanti. Bodoh piang. 

9. Orang yg makan hasil jualan arak.
Contohnya macam kita jadi cashier di 7e, kita jual arak kat orang. Dah nama pown tugas kan. Tapi gaji yang kita dapat tue camna? Berkat tak sebab kita duk berkhidmat dalam menjual arak kat orang. 

10. Orang yg minta dibelikan arak.
Nie kawan cina order suruh belikan arak, kalau kita islam, kita tolong belikan kat dia jugak, automatik kita berdosa. Kalau nak ikutkan, botol arak tue tak payah pegang langsung lah. Amboih. 
Nota : Tahukah anda, pemimpin dan bekas pemimpin negara kita juga ada kepentingan dalam syarikat arak? Anda boleh google sendiri. Apakah hukum kita mengangkat mereka ini sebagai pemimpin? Anonymous dialukan untuk mengomen. 

19 orang comel komen:

irwan alessa said...

pernah jadi orng yang ke -7 dan ke-9.. alhamdulillah dah lebih setahun tinggalkan kerja tu (7e)

khairul hassan said...

mtk simpang la

Cik Fie said...

thanx for share :)

Hafizzi Aziz said...

@irwan alessa Alhamdulillah. :-)

Hafizzi Aziz said...

@Cik Fie Welcome.

✖BossKucing✖ said...

mtk dijauhkan la kja cm2..

Myraamirah Azhar said...

Nak tegelak pun ada gak tengok explanation apitt..haha tapi betulla arak tu ibu segala kejahatan. kdg2 org tak sedar dgn pekerjaan yg depa buat. bkn 7e ja yg jual, bnyk lg kedai yg jual arak tp cashiernya org melayu kita..Nauzubillah

Afiqah Nabilah said...

Nice info . Good . :)

Hafizzi Aziz said...

@Myraamirah Azhar Alaa jangan la gelak. Hihihihi.

Kelana Cinta said...

Alhamdulillah...Tak termasuk golongan arak2 nih...Dah tau haram jauh2kan~

Ayu azmir said...

kesimpulan semua yang berkaitan dgnnya....

Zul Arif said...

Arak air kencing setan

★ Nurul Nadhirah Norsalim ★ said...

Tue la. Zaman skrg nie xkiqa apa dah. Islam pon wat jgk. Mintak dijauhkan drpd arak bagai nie. Mudah2an Allah pelihara. Amiinn :)

Azhafizah Md Nor said...

Apa yang penting,Jauhi arak!

sAkuRa rOckerS said...

tu la kdg2 plik..knpe nk minum arak erk..sedgkn bnyk lg air lain yng lg sedp..klo pikir boleh hilg mslh arak tu baik tdo je hilg maslh..x pun p solat kaaann..hurmm..

Remy hazza said...

apa yg penting...jauhkan arak dalam apa jua keadaan dari kehidupan......

Cik Mello said...

Izin saya share :) please saya tahu ramai lagi yang tak tahu,.. saya pun baru tahu yang pembawa arak tu jugak haram ..astagfirullah

Nurul Ain Atikah said...

Orang yang pegang arak tak dosa kan? :( Terpegang sikit?

Nabila Aziz said...

Sharing is Caring ^_^