Baca Entry Latest Nie Jugak!

06 November 2012

Tutorial Photoshop - Resolution Jelas Untuk Gambar Saiz Besar



Assalamualaikum w.b.t

Dah 2 hari bekerja di tempat baru. Dapat ilmu baru hari nie. Hihihi. Aku ditugaskan untuk buat wallpaper nak dilekatkan di dinding kedai. So boss tugaskan design saiz 9kaki x 8kaki lebih kurang camtue lah. So lepas design-design semua. Baru terfikir, mesti print nanti tak clear sebab resolution kecik, bila print besar, mesti pixel akan pecah. Alhamdulillah ada designer yang lagi sorang ajar. Terima kasih no Abas. Hang tak kedekut ilmu. Hiihihi. Meh sini nak ajaq hampa lak basic mengenal resolution untuk gambar yang super duper jelas dan pixel x pecah insyaallah.


Setting resolution sebelum Design

1. Open Adobe Photoshop la dulu kan. Dah bukak? Pandai.
2. Tekan File > New dan kita settingkan inch atau apa2 ukuran yang nak buat.

3. Yang resolution tue 300 kalau nak paling2 clear punya. Tapi jangan pelik la time nak save file, memang berat gila lah. Huhuhu. Yang sederhana lak 150. Kalau normal resolution hampa pilih 72.

4. Tue basic ja taw. Saja untuk tambah ilmu hampa. :-)


Setting Resolution Apabila Tengah Design

1. Ha kalau macam starting tadi lupa nak ejas resolution, boleh jugak kalau dah design separuh then nak ejas resolution dia. Tekan Image > Image Size. Contoh di bawah.

2. Nampak tak resolution kat situ. Haa ejas terus kat situ dan tekan OK. Simple.

Hope hampa dapat ilmu baru macam aku dapat hari nie gak. Banyak lagi nak kena belajar. Ak maklum lah. Nak belajar, xdak sifu depan mata. Sifu di Google jer lah. Tapi sifu yang paling sifu sekali adalah benda nie. Banyak membantu kot pasal Adobe Photoshop --> TEKAN. Salam.

9 orang comel komen:

Zaf98 said...

huhuu~ dapat jugakk tambah ilmu dgn abang fiz~ thanks yaa! :D

Ziera Ieyah said...

oh yeke. baru tau. tankz for the tips.

Aida Omar said...

eh apit dah dapat kerja eh? tahniah2.. pakar design lagi.. tuto yg sangat membantu :)

D i n said...

haha mmg berat sikit la :D din pun slalu buat cmni gak :D

Leeza dayasari [santai leeza] said...

leeza kena belajar lg ni pasal photoshop.

♥ Nana BamBam ♥ said...

macih apit :)

Cik Nurul Siezuka said...

Time kasih bagi ilmu..boleh cuba.. :)

Nurul Ain Atikah said...

ogcenggitu tapi takde pon kat sini.

GP said...

Rasanya kalau nk design banner, pakai la Illustrator. Senang xyah risau pasal resolution bnesar ke kecik ke

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...