Baca Entry Latest Nie Jugak!

09 November 2012

Tutorial Photoshop - Background/Wallpaper Warna Pelangi

Excited lak nak buat tutorial photoshop lagi kat hampa. Hihihi. Memang banyak ilmu sekarang nak share kat blog nie. Tak salah pown nak kongsi ilmu nie. Lagipun aku buat tutorial nie, senang nanti kot2 aku hilang ingatan ka apa, aku leh belajaq balik kat blog aku nie. Kih kih kih. Entry nie nak ajaq hampa camna nak buat background warna pelangi macam kat atas tue. Sebelum nie pernah dah buat rasanya. Tapi tue warna pelangi pada gambar. Nie wallpaper lak. Step yang sama. :-) Saja ajar lagi sekali. Boleh??

1. Nak bagitaw dulu, apit banyak belajar photoshop di SINI
2. Open Photoshop hampa tue dengan cermat. :-)
3. File > New then hampa buat la size apa yang nak buat. Ikut suka.
4. Dah pilih size hampa? Okay click warna apa-apa pown then tekan Paint Bucket Tool pastue hampa klik atas layer tue taw. :-)

5.Dah ada kan warna atas layer? Cun! Pi kat layer tue, Right Click pastue hampa pilih Blending Option kat atas tue. Paham kan? Ikut ja. Mesti ada.

 6. Tick kat Gradient Overlay dulu pastue p klik kat warna hitam kelabu tue, nanti kuaq pop up box lepas klik benda tue. :-)

 7. Kat sini, hampa pilih la warna yang pelangi tue, pastue klik OK.

8. Then kat bahagian style tue pilih la nak format bentuk warna pelangi hampa tue camna. Kalau nak macthing semua warna tue, pilih ja Angle. Paham? Then klik OK. 

9. Haa kan dah jadi kan background pelangi. BIJAK! SIAP!

SELAMAT MENCUBA!


5 orang comel komen:

Lyssa Faizureen said...

tau lama dahhhh . huhuhu +_+

Hafizzi Aziz said...

@Lyssa Faizureen Ajaq newbie la. werkkk!

miz ruha said...

menarik...

Nurul Ain Atikah said...

hmm, kenapa dia jadi pattern laen ek.

Anonymous said...

kalau nk buat bookmark guna photoshop boleh jer an? caner nk letak background lain ek? mcam gmbr ke? then atas gambar tue nk tulis sesuatu?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...