Last updated!

08 August 2012

Fatwa Majalah Mangga Haram. Majalah Playboy Malaysia

Sapa yang tak kenal ngan majalah PORNO kat malaysia nie kan. Negara kita nie hebat taw. Bukan tak hebat. Negara ISLAM tetapi berselerak majalah MANGGA yang digelar majalah PLAYBOY MALAYSIA. Bukan aku nak kutuk malaysia, tapi sepatutnya benda camnie takleh berlaku. Sekarang ia telah difatwakan sesat oleh Jabatan Mufti Negeri kedah Darul Aman. Haa amik kau seketul. Hahahaha. Kalau tidak difatwakan haram pun orang yang celik hukum tahu dengan jelas bahawa majalah yang diterbitkan oleh Utusan Karya ini haram dibaca atau dilihat. Majoriti halamannya memaparkan gambar yang mendedahkan aurat dan aksi manusia bukan muhrim berpelukan dan bermesra manja. Kadang-kadang artis yang beraksi demikian berstatus suami orang, isteri orang. Mereka sedap berpelukan, kononnya untuk tatapan peminat.
HARAM! HARAM! HARAM! HARAM!

Menurut Jabatan Mufti Negeri Kedah Darul Aman, melalui Cabutan Keputusan Jawatankuasa Fatwa Negeri yang bertarikh 29 Mei 2012 menjelaskan bahawa:
“Mana-mana penerbitan yang mempamerkan wanita-wanita ataupun lelaki yang mendedahkan aurat hukumnya adalah haram kerana bertentangan dengan kehendak syariat. Oleh itu, dicadangkan supaya Bahagian Kawalan Penerbitan, Kementerian dalam Negeri (KDN) menangani isu ini dengan lebih efektif.”
Negeri aku tue. Sapa yang perintah? PAS. Apa itu PAS? Parti Islam Semalaysia. PARTI PEMBANGKANG kat Malaysia. Tapi di KEDAH. Mereka adalah Kerajaan. Apa yang aku tahu lah, majalah mangga nie adalah salah satu anak buah kepada Akhbar Utusan Melayu juga (betulkan aku kalau silap). Akhbar di Malaysia nie pown banyak fitnah dan isu seks. Menyampah aku. Majalah mangga nie lagi lah. Dari aku kecik lagi majalah mangga nie berleluasa kat bumi Malaysia nie. Sepatutnya kan, majalah mangga nie kena ditukarkan kepada majalah DADA. Haa baru betul. Kan majalah nie menayangkan dada a.k.a tetek artis-artis kat malaysia nie. Yang best sekali, artis melayu ISLAM. Islam di IC saja lah kot kan, aurat takmau tutup. Baik telanjang terus dalam majalah tue. Bangang-bangang sebenarnya artis wanita melayu nie. 

Walaupun ada diselit kolum bercorak agama, namun tindakan itu tidak menghalalkan paparan berunsur maksiat yang terkandung di dalam majalah tersebut. Lagi parah, jika niat untuk memasukkan kolum tersebut bertujuan untuk mengaburi maksiat yang jelas dipaparkan dalam setiap helaian majalah itu. sumber - http://www.nescafeais.com

P/S : Kalau sudah diperihalkan haram, masih ada ka yang nak membeli?

24 orang comel komen:

Saleha said...

sebabtu lah dinamakan mangga.. kan ke tetek pompun tu macam buah mangga kekdahnya.. :)
nan taruk nama tetek kan takut diharamkan awal2 lagi

❤Nadhratul Basyirah Amirudin❤ said...

good job! spatutnye dah lme kne wt cmni..malu laa~

ayuniesa said...

fuhh...terbaik..
boikot majalah mangga.!!

❤ Si Budak Vanilla ❤ said...

masyaALLAH. .

HannaNabiella said...

huh, sbaek hanna xminat mjlah mangga ..heee.. ;D

izan mama mia said...

mmg patut diharamkan sejak awal lg...

haz said...

taw xpe. kitrg pn dh pggl MANGGA tu majalah murahan. isi dalam memang x boleh blah. especially antra page2 yang last tu. xde tmpt lain nk amik gambar kecuali kt swimming pool. huhu

azs yana said...

agree.! majalah nie memang patut di haramkan dari dulu.

Myra Abdullah said...

haha.mmg tak minat pun magazine ni..huhu

Azhafizah Md Nor said...

ingatkan dah pupus..ade lagi rupenya..hentikan je terus..kan sonang.

Hans said...

hahaha....majalah mangga nih hidup segan mati tak mahu jer nih

Syaza Nazurah said...

Bknnye best pun cerita2 psl artis ni. Nsib lah aku tak minat majalah mangga. Haha

Syaza Nazurah said...

Tak pernah beli pun majalah ni

Leeza dayasari [santai leeza] said...

tak beli pun majalah mangga.. mcm tak menarik ......

eiqa afieyqa said...

memang ptot pon dihentikan !

Eyesha Zaidin said...

ya la..memang tak patut di tayangkan

Eyesha Zaidin said...

ya..

Eyesha Zaidin said...

kat swimming pool tu dah mcm trdmark diorg...hurmm

are_lin@yu said...

mmg tak suka mangga..huhu..ayu folo sini ;-)

sarah said...

majalah ni kalu yang pompuan tak sah tak bergambar kat kolam mandi, yang lelaki pakai singlet.yang pompuan amik gambar tunduk2 sikit..stail majalah ni camtu ler..yang posing melayu, yang amik gambar melayu gak..tak tau den nak kata apa..

Cik Cyida said...

mmg patutpun di hentikan, kan?

Aliff Haikal said...

pornografi gila kott

E'in said...

e'in mmg xbace majalah nie dr dulu..

3no gr33ny said...

huhu..sokong!!