Iklan Terbaik Bulan Ini!

Baca Entry Latest Nie Jugak!

23 July 2012

Freebies Doodle Boy | Kelebihan Membaca Al-Quran Pada Bulan Ramadhan



Hari nie merupakan hari yang ketiga kita sebagai umat Islam berpuasa di bulan Ramadhan nie. Alhamdulillah. Kita masih lagi bernyawa untuk terus bertaqwa kepada-Nya. Amalan membaca Al-Quran pada bulan Ramadhan sangat besar ganjarannya. Ibarat jika kita membaca Al-Quran tiba-tiba terjatuh duit RM 10 setiap satu patah perkataan, di bulan puasa plak jatuh RM10k, umpama sahaja, tetapi sebenarnya ganjaran yang Allah swt bagi sangat besar jika dibandingkan dengan nilai duit. Jadi untuk menyemarakkan semangat membaca Al Quran di bulan Ramadhan ini, jom baca satu artikel yang apit amik dari laman JAIS.

RAsulullah s.a.w telah bersabda bermaksud : 
" Semulia-mulia ibadat umatku ialah membaca Quranul Karim (ibadat yang bukan wajib)bahawa sebaik-baik amalan umatku ialah membaca al-Quran"
Al-Quran juga merupakan satu hidangan dari Allah. Sabda Rasulullah lagi bermaksud
" Sesungguhnya al-Quran ini ialah hidangan Allah S.W.T, maka hendaklah kamu terima hidangan ALlah sebanyak mana yang kamu boleh"
Daripada Ibnu Umar r.a berkata " Rasulullah s.a.w telah bersabda, hati manusia akan berkarat seperti besi yang dikaratkan oleh air. Apakah cara untuk menjadikan hati bersinar semula. Katanya dengan banyak mengingati mati dan membaca al-Quran.
Dari Ibn Mas'ud r.a telah berkata bahawa Rasulullah s.a.w telah bersabda:
" Barangsiapa membaca satu huruf daripada Kitabullah maka baginya satu kebajikan dan tidap-tiap kebajikan sepuluh kali gandanya. Aku tidak mengatakan 'Alif Lam Mim ' satu hurf tetapi Alif satu huruf, Lam satu huruf dan Mim satu huruf"
Dari Abi Hurairah r.a berkata bahawa Rasulullah bersabda
" Sesiapa yang membaca al-Quran sepuluh ayat dalam satu malam, tidak dimasukkan ke dalam golongan yang lalai"

Renung2kan & Selamat Beramal

1. Pahala membaca al-Quran, 1 huruf al-Quran dengan berwuduk (diluar solat) = 1 kebajikan =10 pahala
2. Pahala membaca al-Quran, 1 huruf al-Quran (dalam solat) = 100 kebajikan = 100 x 10 = 1000 pahala
3. Pahala membaca al-Quran, 1 huruf al-Quran (ketika berpuasa) =Cuba kira sendiri ...


23 orang comel komen:

syud syuhada said...

cantik :-)

Aanuar Jamil said...

comel...

MiMiNadam said...

comelnya :D nak amek 1 tau :) mekacehh

Iza Zaty said...

comel nyee .. dan, terima kasih ingatkan :)

Cik Fie said...

alololor..omeynye :)

Cik.blogger said...

wah, cun header apit...hehehhe
sy ambil satu (nuff-utk apit)

ayut said...

sy tak mau lalai..bek 1 ari 10 ayat dan lbih.insya Allah.mekaseh apit atas perkongsian.BTW,comel sgt doodle.cute!

eyka said...

dodol yg kat header tu pakai walkman,dengar lagu apa tu? hihihihi... SMARRTT ! :)

AbgferOz said...

rajin beno design doodle.. meh design sbjik utk den kartun lelaki sluar paras bawah lutut hihihih :P

HaziQ's said...

menarik n comel la bro... nice hand... ^_^

cik ainisha said...

abg apit.. cik ainisha amik ea doodle nie.. :)

shre kat my page
https://www.facebook.com/pages/Satu-makna4u/143908862324686

|| amira || said...

selamat menyambut bulan Ramadha :)

E'in said...

selamat menyambut bln ramadhan.. comel doodle nie.. :)

3no gr33ny said...

salam ramadhan buat sahabat Apit

Aliff Haikal said...

ya Allah ! comelnye doodle ni !!

Leeza dayasari [santai leeza] said...

sangat cute... like like...!!! semua yg dihasil suka suki,.

eimah siti said...

comelllllll...hehehhe

Nur Atiqah Mohd Zaki said...

comelnya.. nice doodle.. pinky3#

Cik Laure Weng said...

doodle...doodle... nak semua.. haha

(salam ziarah di sini yer smbil follow.. terima kasih jenguk blog sy)

Hana said...

Abg apit. Hana amik ye ^^, and doodle yang segmen kenangan ramadhan, Hana tak dapat lagi :/

ezreen erin said...

assalamualaikum bro

saya amik satu chibi character design ni..kene ape2 bayaran tak klu nak komersial kan?

ezreen erin said...

assalamulaikum bro

cantik chibi character ni...ade knekn pape bayran tak klu nak apply kat mana2?

hope bro dapat balas a.s.a.p..

thank you

Athirah Syuhadah said...

saya ambil satu untuk presentation, may Allah bless u

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...