Last updated!

18 July 2012

Apit Nak Pasang Sport Rim Ka? Pasang Laa...

Assalamualaikum w.b.t

Huh penat hari nie. Baru malam boleh nak on9. Bukan tenet buat hal ke hape. Tapi merata tempat pergi hari nie. Pastue tadi tengok tayar kereta kat depan tue dah botak sikit. So ingat nak ke Sime Tyre lah nak transfer tayr belakang ke depan dan tayar depan ke balakang. Baru aku tahu bila tayar baru tue, kita dah guna setahun dan dah bawak 10ribu kat meter, kena change tayar depan belakang. Okay ilmu baru.

Sampai sudah kedai keta. Ohh jap, bawak sekali my mummy tersayang. Hihihi. Sebab lepas tukar tayar tue, nak pergi beli barang dapur. So tunggu lah cina tayar tue nak buat tayar tue. Sambil tunggu tue, usha2 dulu lah Rim tayar kat kedai tue. Before nie kereta tak pakai lagi Rim. So tengok punya tengok, terdetik plak hati nak tukar Rim tapi... rilex dulu lah. Saja tengok. :-)


Pastue cina kedai tue pown masuk la tempat sport rim tue. Dia kata " Aiyaa keta baru, pasanga Rim baru cantik maa" Aku panas telinga dah dengar "Haa pandai la hang, nak perabeh duit aku la tue" Hahaha. Pastue mak tetiba tanya, "Apit nak pasang Rim ka? Kalau nak, pasang la" Wah!! Bunyi menarik tue. Dengan sepantas kilatnya cari Rim yang berkenan. Banyak sangat. Tapi amik yang murah ja. Takmau mahal2 sangat. Bazir plak rasa. So cina kedai tue pown proses la kereta apit tue. 


Ehh lupa lak nak gtaw. Amik yang Sport Rim 15 ja sebab kang besar takut berat. Amik kaler putih, jaring banyak sikit. Sebenarnya suka yang 6 batang tue, pastue mak berkenan la plak yang tue. So ikut mak lah. Buah hati dunia akhirat tue. Biar dia sedap tengok, xpa dah. :-) Pastue lepas siap pasang keempat2 tayar dengan elok, diorang buat balancing plak. Pasang alat apa ntah tadi. Apit kalau bab2 kereta nie lemah sikit. Setakat leh bukak check minyak hitam, air, minyak brek, tukar tayar kalau pancit ja. Hahaha. Kalau lebih2, amik tepon, kol ja mekanik. Peace.

Tak berapa nak nampak sangat sport rim nie kan. Lupa nak tangkap gambar tadi. Yang nie pown boleh la. 
p/s : Lepas nie ingat nak tukar lampu depan tue lak. Insyaallah.

23 orang comel komen:

Lyssa Faizureen said...

perghh . nak tengokk REAL-REAL boleh ? haha .

TehaaNFM said...

wah2, seronoknya :)

AYuNG said...

berapa rat?
buat kat mana?

Emma said...

sgt2 konpius tuk memilih rim tu.. ho3.. byk sgt pilihan kan..

Deq's Qienz said...

wahh mkin ranggi lg cik puteh tuh yerr..

Hafizzi Aziz said...

Perghhh. buat gathering la. gath UTARA. Perghhh! Jom3.

SuparMan SuaRez said...

Waaahhh...Rim Bar TUE ^_^

Hafizzi Aziz said...

suka sangat2 nie. hihi.

Hafizzi Aziz said...

RM1200 sekali tayar. kat SP nie ha. hihi.

Alieza Dayasari said...

waaaa byk pilihan.. pening2...
leeza tukar rim.. pening nk pilih.

Dayah Danisha said...

wana keta xmo tukar sekali ? Puteh banyk dah.

Zul n Azizi Boarding Pets said...

Murah tu apit...kalau kat KL ni RM1.5K...kiranya sport rim lama trade la....hehehehe...takpe buah hati ibu sponsor kan... :-)

Myideakini [dot] com said...

Nak join le kalau buat gathering...ahaks.. :-)

nuha ahmad said...

ishh lawa sangat tu !

BaBaH said...

kene tiau(tipu) tu apit.. bawak keta dah 10,000 takyah tukar semua tayar.. tu taktik bengkel je tu.. kebiasaannya orang tukar tayar baru kat belakang..lainla kalau bunga tayar semua abih...

kalo bajet takde, tukar 2 tayar je..yang belakang bawak ke depan.. yang depan orang tak bawak belakang de,,hehehe

x caya?? tgk video klip ni : http://www.youtube.com/watch?v=__0DL8dE3Eo&feature=youtu.be

Siti Aqilah Munirah Ismahisham said...

pewiittt. rim baru. huhu

Are_Rull said...

btul3.. nk tgok yg real nye .. nk gak pasang kt my bby viva tuh .. hihihihi

echa takashimaya said...

pinjam myvi!

✿ MisZ FieQa ✿ said...

wow...semart tuhh...huk3..jeles..jeles..jeles..hihihi...^^

Hafizzi Aziz said...

Oh yeke. Cis. Hihihi. Xpa lah. Xkena tipu apa2 pown. Pasang rim baru ngan tukar tayar empat2 biji tayar terus. Peace.

hairy said...

wahhhh!! smrt tuh

Aliff Haikal said...

pheh gila smart dowww ! hahahaha

ni kalau dah ade kereta sendiri boleh ah nak design2 ,

Ridzuwan Ayeop said...

Nak cari tayar? Cuba website http://mytayar.com

Ada 20 kedai di kawasan Lembah Klang yang feed harga kat website. Harga yang dipaparkan dah masuk balancing dan valve. Free alignment kalau beli 4 tayar.

Confirm tak kena tipu dengan kedai sebab semua terms + conditions dah dijelaskan di website.

Anda hanya perlu masukkan spec tayar terus ke website. Website akan menunjukkan info mengenai offer dari Network Workshops kami. Anda boleh pilih apa yang penting untuk anda samada harga, lokasi, jenama atau model tayar.

Website akan pantau kedai supaya mereka tak menipu customer website. Anda hanya perlu bayar 5% deposit online. Lepas tu website akan hantar email info mana nak pergi. Balance 95% bayar terus kat kedai.

Nak cari bateri dan package service kereta pun ada...