24 May 2012

Tutorial Photoshop - Doodle Sticker @ Berlipat

Hai korang. Lamanya tak buat tutorial pHOToshop. tuto untuk belog lagi la dah berkurun apit tak buat. Rasa macam malas camna ntah. Hahaha. Kat inbox facebook tue banyak plak tanya bila nak buat segmen lah..ada yang request tutorial lah. Sory, yang aman apit diamkan tue, maknanya tak tahu lah tue. Hihihi. Petang-petang camnie rasa macam lapang lak nak buat tutorial. Kali nie nak ajar korang buat doodle ala-ala sticker ataupown berlipat. Cam kat atas tue ha. Meh nak ajar.
KLIK SINI DULU ---> http://bit.ly/MetCCJ
1. Mesti ada Adobe Photoshop. Bukak Photoshop.
2. Pilih gambar doodle yang korang nak praktikkan. Hihihi.
3. Dah pilih gambar doodle korang? Bagus. Skang nie kat tepi tue korang amik Polygonal Lasso Tool. Klik dan kat gambar doodle tue, korang buat bahagian untuk dipotong. Contoh cam bawah nie taw. 

4. Then korang tekan CTRL+X (cut) pastue CTRL+V (paste). Haa automatik jadi layer baru kan? Bagus2. Tak faham tengok bawah nie.

5. Then tekan CTRL+T (transform), Righ Click and pilih Rotate 180. 

6. Dah rotate? Bagus2. Korang letakkan bahgian potongan tue di tempat asal balik. Bagi antara dua bucu tue elok2 di tempat asalnya. Paham lah kan.

7. Sekarang kita edit otongan tue plak. Kat layer potongan tue, Right Click, korang pilih Blending Options k.

8. Sila Tick bahagian Gradient Overlay dan Drop Shadow. Bahagian Gradient tue korang pandai2 lah nak modified apa yang patot. Hihihi. Dah siap semua, tekan OK.

9. Haa ini lah hasilnya. Tadaa. Hihihi. SELAMAT MENCUBA.


11 orang comel komen:

Anonymous said...

kalau buat tudung yang berlipat tu kan comeyyy..hehhe

Hajjatul Darwisyah said...

Comey2

◕ D Y S H A S A H H I R ◕ said...

oo. bru tau..tq api 4 da tutor..

Mawardi yunus said...

good share bro

Arra Ahmad said...

wooo...bleh try neh..kiter pn dh berkurun tak wt doodle...xde ms:)

Unknown said...

hehe terbaikkk :)

Student Kecik said...

waah .. kreatip nye :) suke2..nak try nnti ! tenkiu

Unknown said...

memang Awesome la apit!

Busyra Takiyudin said...

Apit napa sy tekan ctrl+x dan ctrl+v tak boleyh pown.. ada cara lain tak?

Unknown said...

owwww .... xde la susah mane sangat pun. mekaseh!

admin said...

okeh2, tengss.