Last updated!

18 May 2012

DP Mogok Lapar Palestin: Muncul Satu Teori Baru Yang Bodoh

Dengan pelancaran kempen DP facebook mogok lapar beberapa hari lepas, alhamdulillah ia memberika impak positif. Public awareness berjaya dicipta dan menyebabkan masyarakat dunia tertanya-tanya, warna coklat apakah yang sedang menghiasi facebook. Namun, aku tegaskan kat sini, kempen macam tu bukanlah segala-galanya untuk Palestin dan umat Islam. Ia bukanlah satu penyelesaian , tapi ia hanya mencetuskan public awareness yang positif.

Apa yang aku nak tegaskan adalah, ia bukan jalan penyelesaian yang tuntas untuk membebaskan bumi umat Islam yang dijajah oleh para kafir harbi. Tapi aku tetap memuji tindakan sebilangan besar umat Islam seluruh dunia yang turut serta dalam kes ini. Yang tak tukar DP macam aku, doa pun jadilah. Jangan perlecehkan usaha mereka sudah.
mari tengok sini dulu --> http://bit.ly/L6xd3a
Tapi, lepas impak positif asbab daripada DP mogok lapar tu, muncul pulak dah satu teori bongok ala-ala teori konspirasi yang cukup bodoh yang amat dibenci. Aku tengok, blogger yang benci giler dengan teori konspirasi illuminati ni adalahFaiz Tapit. Ada-ada je entry sentap pasal teori dungu ni. Aku ingat teori konspirasi je yang meniti di bibir-bibir umat Islam, tapi DP mogok lapar pun turut 'diteorikan' mengikut kepala otak sendiri yang tak tahu hujung pangkal cerita.

Memetik teori bongok tersebut, ia berbunyi seperti:

"Tinggalkan gambar-gambar DP yang berwarna coklat . Ini menunjukkan sesiapa yang menggunakan gambar-gambar ni dalam profilenya menunjukkan dia adalah tawanan Zionis Israel, kain penutup dimata memberi maksud kita tidak melihat apa2 kekejaman Zionis Israel terhadap umat Islam. Tag perkataan yg tertulis adalah tulisan Yahudi. Maka, tukar secepat mungkin gambar-gambar ini. Harap maklum. Wallahualam."
Pertama kali aku baca kenyataan ni, memang memberi first impression yang sangat negatif. Ini merupakan kenyataan yang sangat naif lagi daif dan tidak berpijak pada bumi yang nyata. Nampak sangat diorang ni jenis yang menjadikan facebook sebagai rukun iman ke-7. Apa saja yang ditulis akan dikongsikan (share) kepada rakan-rakan lain selagi mana ia tampak menarik dan berinformatif.

Walhal, kenyataan dangkal seperti ini menunjukkan mereka tak cakna dengan isu-isu semasa dan pakai hentam mengikut nafsu dan kepala otak yang singkat. Punyalah banyak informasi-informasi berguna dari internet, yang sampah juga diorang ni suka ambik.

Kalau korang malas sangat nak membaca info berguna, biarlah aku yang bagi tau korang supaya fitnah yang tersebar tak disebarluaskan lagi. Memetik daripada sumber, blog szlihin.com

1. Gambar di atas adalah simbolik kepada tahanan Palestine yang dipenjara.
2. Coklat adalah warna pakaian yang dikuatkuasakan oleh Perkhidmatan Penjara Israel ke atas tahanan Palestin.
3. Logo di sebelah kanan bermaksud "Shabas" dan ia adalah singkatan bagi Perkhidmatan Penjara Israel.

Lantas, fakta-fakta ni menyangkal teori tak berasas tu. Sesedap rasa je buat kenyataan itu dan ini asalkan dirasa dapat menimbulkan kesan logik pada akal. Lepas tu, dengan tak malunya menulis "wallahu a'lam".

Emmm... entahlah. Aku tak tau nak cakap apa lagi dengan golongan macam ni. Bukan pertama kali aku tulis artikel sentap macam ni. Artikel yang bertajukApabila 8.9 Skala Richter Dikaitkan dengan al-Anfal ayat 9 (8:9) dan Kecelaruan Pemikiran Pengkaji Teori Konspirasi juga merupakan artikel yang sentap-menyentap yang aku tulis akibat terlalu ramai menjadikan teori yang carca-merba sebagai topik perbincangan menarik.
Jemput lihat sini ye --> http://bit.ly/L6xd3a
Lepas ni, kalau ada apa-apa info, pastikan korang selidik dulu apa yang disampaikan, termasuklah dalam blog soutulmujahid.com. Jangan memvavi-buta menyebarkan maklumat yang entah betul entah tidak. Kepada sesiapa yang menjadikan facebook sebagai rukun iman ke-7, bawak-bawaklah bertaubat :p

copy paste 100% dari : www.soutulmujahid.com .

8 orang comel komen:

Eera Shera said...

ada ke mcm tu..at least bila kempen mcm ni, baru org tau ape jd kat palestin tu. baru org nak cari apa nakbah palestin yg selama ni sy pn tatau hehe

Anonymous said...

komen sikit...
info berguna..terima kasih atas pandangan saudara..

nak komen bukan pasal content tapi pasal color blog ni..sakit lak mata den baca ni ha..xtau kenapa mungkin mata den dah nk kene pakai spec kot. just pandangan je..hehe..

Cik Hawa Eman said...

Yap.. sokong ni.. pakai je DP tu.. tp x mogok pon..

Che Rosliza Che mat said...

hihihi info yg berguna...

Athirah Khairina said...

Hmm... dah tak nak sokong kempen tu, tak payahlah fitnah :(

Eyesha Zaidin said...

owh..barula faham sepenuhnya..sebelum ni tertanya-tanya kat twitter.sorang je tolong jawabkan itu pun simple punya jawapan.tka menyeluruh.

Terima kasih kongsi info ni.

shotulmujahid tu macam pernah dgr la..knp dgn blog tu??

=)

terima kasih daun keladi,
sudah baca tolong balas..(hihi.pantun x kene langsung!)

Eyesha Zaidin said...

okey..tak perasan copy 100% kat bawah tu..hehe..patutlah sma je...

apapun kenapa blog yg "blog aku bukan blog bpk k,.." tu boleh cakap yang kahwin tu orang-orang freemasom?

elyna mirsada said...

plezz nk mta apit tlg,sy dah try download adobe photoshop tp xleh r,asyk interupted jer..sedey ni:( sbb xleh nk downlod ag,error pop up bloker..nk wt cm ne ni??