05 February 2012

Tutorial Photoshop - Hilangkan Jerawat Di Wajah Anda

salam blogger dan salam sejahtera kat korang semua..
apit nak buat tutorial photoshop hari nie kat korang..
alam la plak asa x mangajar korang ilmu photoshop nie kan..
okay murid2, hari nie kita belajar touch up muka korang..
camna korang nak hilangkan jerawat di muka korang?
okay jom belajar..simple jer..tak payah pikir susah2..peace..
Korang Boleh Tengok SINI 
1. Open Adobe Photoshop korang dulu.
2. Open gambar yang korang nak edit tue..
3. Korang pilih icon Healing Brush Tool cam bawah nie

4. Pastue korang mark kawasan kulit yang takda masalah (maksudnya kulit licin lah). Dah jumpa? Di keyboard, tekan ALT dan klik di tempat yang korang mark tadi k. Kalau korang nak besarkan bulatan tue, Right Click dan besarkan diameter bulatan tue. 

5. Korang click-click lah tempat2 yang korang nak buang tue (cth jerawat, bekas jerawat, tahi lalat, parut jatuh basikal, parut kena cakar ngn kucing) hohoho.

6. Ha amacam? mejadi kan? senang giler..tengok hasilnya di bawah.

SELAMAT MENCUBA

15 orang comel komen:

zul said...

senangnya

Unknown said...

klu nak bubuh jerawat kat kulit licin plak camne

FIZGRAPHIC said...

@keri : ha yang tue nantikan tuto seterusnya..hahaha

Syapinknas said...

tutor yang nice .~
;)

Unknown said...

thanx banyak2 sebab buad tuto ni..
baru je request semalam dah dapat tuto hari ni.. memang best!!~ <3

Hanis Afiqah said...

thanks apit :) memang dah lame nk tuto ni. luv u lah ! haha :p

Cheyah said...

ooo. tp tu yg dlm gambar. kalau nk hilangkan yg betul2 mcm mana? haha :P

Unknown said...

jrawat muka hg ka apit ha3

Unknown said...

nnt buang jerawat aku sma haha :-) sempoi, try edit gambo keta aku yg xcdent 2 bg nmpk cun balik hehehe blh x

S.A.M said...

entah bila nk guna tutorl ni sbb muka sy flawless... cewah!

Blog Rilek-Rilek

Unknown said...

wah , sangat bergunalah apit .. thnxs .. =)

cik puan muda umi said...

kalau perempuan,mmg suka tuto nih..hahaha

Anonymous said...

hahaha kelakar la plak..klu ubah sgt2,nnti bila jmpa tul2,'indah kbr dri rupa'..hihi..tpi klu untuk mcm album kwin,ok kut.

chinta said...

pandai nye awk leh buat jerawat xde..lau la boleh buat betol, xlaku la ubat jerawat kat luar sane tu yer..heheheh..

Chent@Qaseh03 said...

salam apit..biasa kita buat pakai 'clonestamp' 2 patut la tak berapa nak jadik..huhu..thanks da tuto eh..heee...amek cket ilmu ni yer..