Last updated!

25 February 2012

Tutorial Photoshop - Bagaimana Nak Save Dalam Transparent?

salam blogger dan salam sejahtera kat semua. Rupa-rupanya ramai lagi yang masih tak tau camna nak save transparent guna Adobe Photoshop. Mungkin tutorial2 apit yang lepas tak berapa nak ajar secara detail. Ingatkan korang boleh tangkap apa yang apit dah tunjuk pada tutorial yang lepas, rupanya masih segelintr yang masih tak faham. Pada blogger atau sesiapa yang dah dapat buat transparent, tahniah k. Pada yang still confius, meh kita belajar balik camna nak buat trasnparent. Jom!

1. Open Adobe Photoshop korang macam biasa.
2. File > New dan korang tentukan size. Pilih Transparent!

3. Then korang lukis lah apa2 kat layer korang.

4. Okay now, kita save! File > Save As

5. Dekat bahagian format, korang pilih PNG taw!

6. Korng dah berjaya dapatkan gambar transparent. Tahniah!

2 orang comel komen:

Cik Tie@Akak said...

Hafiz..yang ni akak dah boleh buat,cuma pic yang dah save tu canne nak masukkan dalam header transparent...pening kepala duk buat...tak lepas2 lagi ni..tolong yer

Yumida said...

oic...

request: tutorial remove background cmne erk...ade tgk youtube..tp x reti sgt