Baca Entry Latest Nie Jugak!

31 December 2011

Freebies Cartoon Muslimah New Year 2012

salam blogger dan salam sejahtera  kat korang..
nampaknya hari nie hari terakhir bagi tahun 2011 nie kan..
nampaknya kita akan tempuh tahun baru 2012 besok..
so korang dah capai ke azam utk tahun nie?
kalau rasa2 tak capai tue, postpone ke 2012 plak lah ye..
jangan terus terkubur jer azam tue (kalo azam yang bagus la)
jangan la azam nak jadik agung ke, apa2 yg mengarut lak..
hahaha..apit dah siapkan freebies untuk korang nie..
hope korang suka lah ye..kalau tak suka takper lah
credit to : fairus hasna nabila
 TEKAN SINI





korang gunakan doodle nie untuk wish new year kat kawan-kawan korang ye kat blog..
sama2 lah kita pasang azam baru untuk tahun nie..
pastikan azam baru korang tue tercapai taw..
jangan azam taik ayam jer..hihi..gurau jer eyh..
okaylah korang..itu saja..sambut new year kat ner? nak ikut!
babai korang..jumpa tahun depan..assalamualaikum..

30 December 2011

Cashout Duit Blog Lebih Dari RM1000 !!

salam blogger dan salam sejahtera kat korang semua..
hari nie dah 30hb 12..kirang hujung2 tanduk dari tahun 2011 dah
so apit rasa nak cashout semua duit yang apit join selama nie
dari Nuffnang, Blin.gd, Churp-Churp dan Says..
diorang nie banyak kasi apit duit poket kat blog nie taw..
thanks kepada korang jugak sebab sudi jengok2 n klik2..
so start tahun depan nak kumpul dari awal tahun lak..
bulan 6 tahun depan baru cashout semua..nak try..hoho..
okay..jom kita tengok apa yang apit nak cashout sampai RM1000
sabar-sabar..korang baca satu persatu dulu k..

NUFFNANG ( 18 Oct 2011 - 30 Dec 2011 )
apit cashout RM60.15 dari nuffnang. agak kecewa dengan nuffnang nie. sangat2 sombong dengan blog nie skang nie. kenapa ntah nak sombong2 ngan aku. Adoyai. Tak tahu lah tahun depan still nak join Nuffnang atau tak. Maybe akan beralih kepada Advertlets kot rasanya. Encik Nuffnang nie kedekut semacam jer lepas apit cashout hari tue. pastue baru 1 BE jer dapat. Lepas tue nothing! Alahai nuffnang nuffnang. RM60.15 berjaya dikutip selama 11 minggu..ciputnyaa! kadang2 tue x tahu apa yang nuffnang nie nak! errr! tapi tetap alhamdullilah..

BLIN.GD ( 10 NOV 2011 - 28 NOV 2011)
Blin.Gd nie lak sangat2 senang nak kumpul earning. Glin.gd nie apit dah cashout RM160.70 hari tue. tapi belum lagi terima bayaran dari pihak blin.gd. tapi blin nie boleh dipercayai taw. apit dah pernah buat entry pasal tue kat SINI. blin nie iklan dia sikit, tapi jumlah per klik nya besar dari churp-churp dan says.my iaitu 30 sen. So memang seronoklah berblogging sambil tambah pendapatan kan.  So apit nak cashout hari nie berjumlah RM205.80 terkumpul dlm 18 hari saja..syukur..

SAYS.MY ( 5 NOV 2011 - 30 DEC 2011 )
Says nie apit daftar dah lama. Tapi betul2 paham nak guna start 5 November hari tue. Start jer dari hari tue, terus men ngan says nie. memang cepat jugak Says.my nie. kadang2 tue ada iklan 40 sen per klik. Lagi meriah dari Blin.gd kan. korang boleh try jugak kalau nak. Kalau nak try, DAFTAR SINI.. so apit dah berjaya kumpul RM397 dari says dalam masa 8 minggu. Alhamdulillah. Rezeki jangan ditolak kan.

CHURP-CHURP ( 2 OKT 2011 - 30 DEC 2011)
Churp-Churp apit x sebanyak mana pown..sebab sejak join Says..kurang sikit nak promote iklan Churp-churp nie. sebab kekadang tue promote Churp-Churp, agak lambat nak dapat. diorang update earning lambat kita dari Says. tapi setakat sekarang nie, jumlah yang dah kumpul RM 465.95 dalam masa 12 minggu..agak lama jugak lah kan. Tapi better lagi dari Encik Nuffnang tue kan. kalau korang nak join Churp-Churp nie, boleh DAFTAR SINI.. memang masyukk lah..cuba lah!


so semua jumlahnya lebih dari seribu lah kan..hihi..
60.15 + 205.80 + 397 + 465.95 = RM1128.90
apit nak cashout semua sebab nak tengok sapa yg bayar cepat
then nanti apit leh la bagitaw kat korang kan..
kiranya eksperimen lah nie..kalo tak, malas lagi nak cashout..
okay lah korang..itu saja nak dikongsikan..
nantikan freebies new year dari apit ye..thanks korang..
jumpa lagi..babai..assalamualaikum..

29 December 2011

Tutorial Photoshop - Bayang-Bayang Buatan Sendiri

salam blogger dan salam sejahtera kat korang semua..
nak ajar korang pasal Adobe Photoshop lagi nie..
nampak kan gambar atas tue? ada doodle lak berdiri kat situ..
yang tue tak payah cakap lah kan,,senang jer..
yang apit nak ajar, camna nak buat bayang2 kat situ..
mesti ada yang tahu n ada yang tak tahu kan? takpa..jom belajar

1. Open Adobe Photoshop korang cam biasa..
2. File > New > create width dan height korang nak..
3. Open lah gambar doodle or gambar korang nak..

4. korang Right Click dan pilih Blending Options okay..

5. Kuar satu window Layer Style kan? pilih Drop Shadow. Then bahagian Opacity korang tukar ke 100%. Pada bahagian Distance, Spread dan Size tukar ke 0.

6. Okay dah kan? kat layer tue dah ada layer style kan? alaa yang icon FX tue..korang Right Click kat betul2 icon (FX) tue, pilih Create Layer > OK.

7. Ha muncul satu layer baru kan? Layer yang ada Shadow ja kan?

8. Sekarang untuk ejas shadow lak. Klik Edit > Transform > Skew

9. Then korang ejas la bucu2 kat situ..ikut logik lah kan shadow tue..

10. Ha kan dah siap shdaow tue kan? Pandai. Gunakan kretiviti korang.
SELAMAT MENCUBA


Tutorial Photoshop - Tulisan Bewarna Warni Macam Pelangi

salam blogger dan salam sejahtera kat korang..
terasa nak buat tuto lak kat korang..asyik freebies jer..
kali nie nak ajar korang buat tulisan macam pelangi gitu..suka?
sennag jer..rasanya x sampai 3 minit pown korang dah dapat buat..
jom kita belajar camna nak buat okay..ikut step by step..

1. Open Adobe Photoshop korang dulu..
2. File > New > korang create la size yg korang nak
3. Pastue korang create text kat layer korang k.

4. Then kat layer text tadi, korang pergi Right Click then pilih Blending Option taw. Macam kat bawah nie ha.

5. Kuar window layer style kan? pergi tick kat Gradient Overlay. nampak tak yang hitam putih tue, klik situ taw. Tekan situ macam contoh kat bawah nie. 

6. Ha dah kuar Gradient Editor kan. Pilih bahagian spectrum then klik OK!

7. Okay. skang korang tukar dari 90 ke 0..taip jer 0 kat situ. Pastue klik OK.

8. Tadaaa..kan dah siap..menjadik kan..xsampai 2 minit pown kan.

SELAMAT MENCUBA!


28 December 2011

Freebies Doodle Budak Sekolah (Girl)

salam blogger dan salam sejahtera kat korang
nampaknya sekolah dah nak mula kan minggu depan?
adik2 ku dah get ready nak start sekolah ke belom nie?
malasnya..aip2..jangan nak malas2..tak best ke sekolah?
kan best pegi sekolah..jumpa kawan2 apa semua kan..
jangan nak malas2 plak..hoho..(aku pown malas gila dulu)
apit dah buat freebies doodle sekolah kat korang..
ada 3 versi jer kali nie..tak tahu nak buat versi camna g..haha
versi budak sekolah biasa, pengawas dan pengawas pusat sumber..
so korang boleh lah amik kalau korang tue still budak sekolah




itu saja yang sempat buat utk adik2 yg nak stat sekolah tue
hope adik2 belajar rajin2 ye..jangan malas2..
homework cikgu bagi tue, siapkan..jangan asyik terlupa je..
blog2 jugak, tanggungjawab jangan abaikan okay!
sila banggakan ibu bapa korang taw..jangan kecewakan diorang
eh kalau nak doodle budak sekolah lelaki, blh tengok SINI
hmm tue jer lah utk freebies kali nie..jumpa lagi..
SELAMAT MULAKAN SESI PERSEKOLAHAN

27 December 2011

Tutorial Blog - Daftar Cbox Untuk Blog



assalamualaikum dan salam blogger kat korang..
hari nie nak ajar korang nak daftar cbox..
memandangkan shoutmix dah nak expired..kena lah buat cbox
memang sedih gak la shoutmix takda..best kot shoutmix nie
lebih friendly dari yang lain2 tue..tapi nak bt camna kan
so kena lah cr jalan len utk blogwalking..so cbox jawapannya
pada sesiapa yang tak tahu nak daftar cbox, meh tengok..

1. Masuk websit cbox nie dulu kat SINI
2. Tekan SIGN UP kat atas tue..nampak kan?

3. Then korang masukkan lah maklumat2 korang..tick Agreement bwh tue

4. Pastue dah tick agreement tue, click Create my Cbox. tunggu berapa saat, Cbox korang dah berjaya didaftarkan. Korang sign in Cbox korang lak tuk dptkan code cbox korang

5. Dah boleh log in kan? Then korang tekan Publish then kat bawah tue ada code cbox korang. Copy code tue then paste kat blog.

6. Now, korang Log In > Dashboard > Design > Add a Gadget > HTML/JavaScript dan paste code cbox tadi then korang SAVE!
7. Amacam? kan dah siap. Heppy blogwalking ye.

SELAMAT MENCUBA!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...