Last updated!

29 December 2011

Tutorial Photoshop - Bayang-Bayang Buatan Sendiri

salam blogger dan salam sejahtera kat korang semua..
nak ajar korang pasal Adobe Photoshop lagi nie..
nampak kan gambar atas tue? ada doodle lak berdiri kat situ..
yang tue tak payah cakap lah kan,,senang jer..
yang apit nak ajar, camna nak buat bayang2 kat situ..
mesti ada yang tahu n ada yang tak tahu kan? takpa..jom belajar

1. Open Adobe Photoshop korang cam biasa..
2. File > New > create width dan height korang nak..
3. Open lah gambar doodle or gambar korang nak..

4. korang Right Click dan pilih Blending Options okay..

5. Kuar satu window Layer Style kan? pilih Drop Shadow. Then bahagian Opacity korang tukar ke 100%. Pada bahagian Distance, Spread dan Size tukar ke 0.

6. Okay dah kan? kat layer tue dah ada layer style kan? alaa yang icon FX tue..korang Right Click kat betul2 icon (FX) tue, pilih Create Layer > OK.

7. Ha muncul satu layer baru kan? Layer yang ada Shadow ja kan?

8. Sekarang untuk ejas shadow lak. Klik Edit > Transform > Skew

9. Then korang ejas la bucu2 kat situ..ikut logik lah kan shadow tue..

10. Ha kan dah siap shdaow tue kan? Pandai. Gunakan kretiviti korang.
SELAMAT MENCUBA


14 orang comel komen:

afina rahmat said...

suka2 , kalau nk buat jd kabur sikit just edit kt spread and size je kan..kan?

Hafizzi Aziz said...

afina rahmat : haah..pandainyerrr...

khatgrafik said...

Nak kabur boleh ejas opacity tu..

keri ikhwan said...

woa..thx bro.. perfect! patutla kureng mnjdi selama nih... salah step rupenya

liyanalalala said...

eh eh.. mcm kenal background tuh...
tasik kat jitra tuh kann??? ahaha

cool, nanti nak try jugak ah benda nih.. selalu asyik buat jadi blurr kat outline gambar jaa...

cunndaa said...

wahhh....terbaikkkk laa tuto ni..tengs taw

Miz Novexx said...

macam biasa, tuto anda memang da best!! :D

♥GAdiSMeRaHJaMbU♥ said...

likeeeee!
kite suke org buat tutorial photoshop neh. boleh kite belaja2 :)
tq ya :D

shida'R said...

hehee..blh cube nih ^_^

PutryAin said...

jmput dtg sni

apit terpilih blog terhebat 2011

http://luahanhatiseoarangperempuan.blogspot.com/2011/12/blog-terpilih-pada-tahun-2011.html

ct kamaliah said...
This comment has been removed by the author.
ct kamaliah said...

cubaan pertama kama.
http://ct-kamaliah.blogspot.com/2012/01/main-dengan-bayang-bayang.html
thanks..:D

Fakhratu Naimah Muhad said...

I love making fun with adobe. thanx for new tutorial.

Pwincess sarah said...

nak cuba la.. :)