Last updated!

26 December 2011

Tutorial Blog - Cara Betul Upload Freebies Header



assalamualaikum dan salam blogger kat korang..
ramai lagi ke yang tak pandai upload header kat blog?
maybe blogger2 yang baru tue x reti lagi kan..
takpa2..meh nak ajar cara upload header yang betul kat blog..
kalau korang amik freebies header kat blog nie, ada caranya..
okay meh nak ajar ye..dengar ye adik2..peace..

1. bukak lah freebies yang apit kasi header free tue..
2. KLIK pada freebies header yg berkenan di hati..

3. Lepas dah klik tadi, keluar gambar penuh kan? korang right click kat gambar tue then korang copy IMAGE URL..(nak SAVE terus pown takper)

4. Nak ajar korang tengok size sebenar sesuatu gambar tue. Korang Open New Tab, Paste URL IMAGE yang kita copy tadi tue. korang letak cursor korang kat tab gambar tue, kan ada dia gtaw size sebenar gambar tue.800 X 400. PAHAM? Save la gambar tue. :-)

5. Sekarang nie kita upload lak kat blog. Log In > Dashboard > Design > klik Edit kat Gadget Header korang. Contoh kat bawah nie.

6. Klik Choose File dan pilih la gambar yang kita dah SAVE tadi.


7. Pastikan tick pada Instead of title and description dan SAVE!

8. Try bukak blog korang. Kan dah ada header yang besar dan cantik.
SELAMAT MENCUBA!


7 orang comel komen:

blog-tips-kurus said...

abg ni pandai laaa.... tq. :-)

ahsfantasy24 said...

So nice! :)

Latest Post:
1. Bukan manja gedik mengada-ngada nak selalu berteman.
2. Rozita Che Wan Bertudung: Alhamdulillah.

BisMi Aishah said...

thnks for information ;)

Original CikTeddy said...

cik guna freebies abg apit tuk header^^

nurmujahidah said...

sorry sebab ganggu apit,, muja just nak tnye ada ape2 yang pelik tak berlaku kat blin apit,, sebab muja punye jadi RM0.00.. nak contact blin muja tak jumpe la cara dye,, tak tau nape,, kalau apit ade info,, tlong respond k,, rase sedey amat ni :(

http://mujadafewa.blogspot.com/2011/12/kenape-jadi-camni-blin-nih.html

una nabilah said...

kenapa x jadi ye... una salah buat ke???

Amira Shafika said...

Header kamu ada d blog saya hehehe. Tq so2 much :)