Last updated!

19 December 2011

Tutorial Blog - Background pada Blockquote



assalamualaikum dan salam blogger kat korang
lamanya tak buat tutorial untuk blog kan..
asyik freebies jer..okaylah..nie request dari sapa ntah..
tapi hari tue ada blogger tanya..camna nak buat blockquote
apa tue blockquote? ha contohnya macam kat bawah nie ha..
CONTOH MACAM NIE!!
ha dah tahu kan? okay..nie ramai dah tahu..
apit nak ajar pada new blogger jer okay..peace

1. Log In > Dashboard > Design > Edit HTML
2. di keyboard tekan CTRL+F serentak and taip code bawah nie
.post blockquote {
3. jumpa? kat bawah code tue korang letak code nie okay!
background-image:url(url gambar korang);
4. letak la gambar background korang nak kat situ
5. dah siap? SAVE terus!
6. Pastue kalau nak guna blockquote tue, bukak new post korang
taip la apa2 yang korang nak buat blockquote tue..contoh
7. Try korang preview, jadi tak? hihi..
SELAMAT MENCUBA!

6 orang comel komen:

MaYa MustWany said...

kawan mas iz de tanya,dah share kat fb dia.hihih

Kotak Mancis said...

salam apit... cam na nak bagi icon yang ada sebaris dgn Blockquote tu ada balik dalam edit post tu... semua icon hilang... xtau nak buat cam na dah... klu ada masa tolong bagi pandangan kejap... nie link ke blog tu.... cer tengok jap [http://s-basri.blogspot.com/2011/12/apa-kena-dengan-blog-aku.html] (^___^)V thanks

S Basri Abdullah said...

thanks apit... dah ok... tukar ke interface apa tah yang kat atas tu.. terus elok balik edit post... bytheway thanks atas tunjuk ajar tadi....

Shira said...

Assalam. Nak tnye .. knp sy x dpt cari code .post blockquote { ?

✿ Fiena Saffaruan ✿ said...

Tak boleh pun ? Macam mana ni ? :0

** Dah balas comment please tinggalkan pesanan dekat shoutbox Fee :)

IQ = Iez Qis said...

same la, xdpat jugak