Baca Entry Latest Nie Jugak!

17 November 2011

Tutorial Photoshop - Melukis Doodle Girl Freehair

salam blogger kat korang semua..
apit nak ajar korang semua lukis doodle..
kali nie doodle perempuan freehair lak..apit tak pernah ajar kan?
yang nie freehair agak mudah rasanya..korang just mahirkan pen tool.
kalau korang pandai lengkungkan garisan, takkan jadi masalah..
before nie pown apit pernah ajar lukis doodle kan..
yang mana terlepas boleh tengok cara lukis doodle muslimah
kat SINI dan lukis badan doodle kat SINI

1. Open Adobe Photoshop korang dulu okay..
2. File > New dan pilih size yang korang nak..terpulang..
3. pilih size brush korang terlebih dahulu..cam biasa lah kan..
4. Then korang amik pen tool dan mula lah melukis..



5. Then dah abes korang buat rambut doodle tue, korang right click dan pilih stroke path taw. Pastue korang pastikan pilih brush dan klik OK.



6. Ha korang nampak kan Garisan hitam muncul selepas korang stroke path. Ala tutorial sebelum nie pown dah ajar kan. Kalau nak hilangkan garisan2 tadi tue, kat keyboard tekan Backspace. Then korang teruskan dengan garisan rambut tepi tue.


7. caranya adalah sama macam yang lain. korang just stroke path jer untuk dapatkan garisan2 hitam tue okay..korang paham kan?





8. Okay sekarang kita buat bahagian muka lak k..paling simple..


9. Ha kan dah siap..korang try n try lah ye kalau tak jadi tue..peace..yang badan dia tue korang ikut lah kreativiti korang nak lukis camna ye..


10. Cara nak buat mata doodle lak leh tengok SINI
SELAMAT MENCUBA!

6 orang comel komen:

atien said...

wahhh cute... kene cuba niey..

nurdani said...

nak cuba style photoshop pulak.nanti saya post di group WLA.hikhik

lea said...

kay nakmenarik-narik, pen tool memang benci, tak pandai lansung, so nak buat mesti lah tak jadi -,-'

slumberdek said...

saya pakai cs3...bila ikut bentuk wajah dia jadik shape kat layar tu. dan kalau right klik stroke path tu tak der.

ker cs3 tak blh

Nur Hanis said...

tuto yg sgt berguna :)

Ilia Yoona said...

Apit,macam mana nak buad lengkungan tuh?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...