Baca Entry Latest Nie Jugak!

03 October 2011

Tutorial Photoshop - Tulisan Berjahit di Sekeliling

salam blogger kat korang korang n korang semua!
seperti yang dijanjikan apit nak buat tutorial kat korang kan..
apit nak ajar korang camna nak buat tulisan berjahit kat keliling tulisan korang..
mungkin nie ada yang dah tahu n ada yang tak tahu kan..
okay3..meh belajar meh..nie simple punya tutorial..
senang nak ikut..korang mesti cuba taw!

1. Sebelum tue korang order DVD nie dulu..memang terbaikk.. >> KLIK
2. Open Adobe Photoshop korang okay cam biasa.
3. File > New dan buat lah size widht dan height korang..


 4. Pastue korang pilih la text tool dan start la buat text korang!


5. Then korang buat satu layer baru okay! layer tue untuk kita buat tulisan berjahit tue. Pastue klik Brush Tool pulak taw! Contoh kat bawah nie okay!


6. Lepas korang klik brush tool tadi kan, korang right click then korang klik anak panah kecik tepi tue then korang amik Load Brushes..before tue download dulu brush tue >> DOWNLOAD


7. Lepas abes download, korang extract dulu taw untuk dapatkan brushes tue. Then korang load la brushes tue okay! Contoh kat bawah nie ha.


8. korang amik yang garisan kecik tue taw. kecilkan size brus korang tue.


9. Pstue korang amik Pen Tool dan korang klik2 di setiap bucu tulisan dalam tue. korang tengok contoh kat bawah nie ye.


10. Pastue korang right click dan pilih Stroke Path. Pastikan korang klik pada layer yang kita buat tadi tue taw. kalau tak, korang nak stroke path tak boleh. Paham?


11. Pastue siap lah garisan putus2 kat sekeliling text tue kan. jadi kan? Kan macam jahitan tue. Korang siapkan kesemua huruf2 korang tue okay! guna kreativiti korang.


SELAMAT MENCUBA!


11 orang comel komen:

Hadi Marosadee said...

tulisan post tu memg cmtu ker?? ker tenet sy yg lmbt loading,, sakit mata nk bce post .. anyway, suka post sal PS~~ ^_^ bw here ..

Alifah Zahirah said...

akhirnya , jumpa jugak tutorial ni . thanks Apit ! :)

Wani said...

waow!! boleh terai nih! ^_^

anamizu said...

wahh best nih apit..
cik ana nak try la nti..hehe
*belum tempah dudel lag kat apit..
nti cik ana nk tmpah,cik ana bg tau :)



luv,
cik ana :)

shida'R said...

mmg failed shida kalo tutor PS nih huhuh..

khatgrafik said...

Good tutor :)

khairul said...

hg ginius btol la..bila nk ajaq aku nih

erleena said...

xleh donlod ponn

Haura Malina said...

camner nak ilang garisan pen tool tu ? -.-"

eena said...

kenapa sye right klik utk step stroke path tu tak le ye..? ape mistake sye ek..?

eena said...

saye da tahu ape mistake sye..hihi tq..=)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...