Last updated!

21 October 2011

Tutorial Photoshop - Mencantikkan/Modified Freebies Doodle Fizgraphic

salam blogger kat korang semua ye..
hmm apit nak ajar korang pasal photoshop cket nie..
korang boleh la nak modified freebies yang apit bagi kat korang tue..
hmm apit tergerak hati nak buat tutorial nie sebab
ada satu blogger nie terambil maybe doodle khas apit kat sidebar tue..
mana boleh amik yang tue der..itu hak gua ngan awek gua der..
lu amik la yang freebies eyh..gua tak marah lu..jangan kecik hati..
meh sini nak ajar edit sendiri meh bagi lagi lawa dari apit buat..
1. buka adobe photoshop korang tue dulu okay!
2. klik File > Open dan amik lah doodle mana yang korang nak modified..
3. Contohnya apit pilih doodle kat bawah nie untuk modified..


4. sekarang nie korang kena buat layer baru k. korang click icon create new layer dan automatik akan ada layer baru yang terhasil..paham kan?

5. Okay sekarang nie kita buat rumput2 kat tanah..pilih warna hijau..then amik icon yang bentuk2 tue..pastue korang pilih Shape yang berbentyk rumput. Contoh kt bawah.


6. ha pastue korang buat lah rumput2 kat bawah tue..korang buat jer sendiri..


7. dah siap bahagian nak buat rumput kan? sekarang nie kita buat matahari plak..
korang kena buat layer baru okay! cara sama macam tadi.


8. pilih warna matahari dulu..klau matahari warna kuning, kalau korang nak buat bulan,amil la putih.. pastue korang amik icon brush dan amik yang kabur2 punya brush k..pilih size brush korang tue dan klik la.


9. kita buat bunga lak kat kepala doodle perempuan tue okay. buat layer baru cam biasa. pilih icon brush dan korang download la brush bunga yang cantik2 kat internet.


10. so siaplah bunga kat kepala doodle tue. Korang modified lah apa yang patot lagi bagi cantik2 lagi ye.. apit ajar basic2 jer nie.. Okay lah korang..


SELAMAT MENCUBA


3 orang comel komen:

~Nana 귀여운~ said...

comel la apit bile dah ditambah sana sini..huhuh

nick dot anis said...

asal anis tak pandai ek wat benda;ah ni sume huhu

Qienah said...

o,dh siap de ye..kn godek2 lagi photoshopni..padahal dah lama gune tp bnyak lagi xtau function ye.huhu.10q apit..byk membantu..:)