Last updated!

23 October 2011

Tutorial Photoshop - Cara Melukis Badan Doodle Muslimah

salam blogger kat korang..
apit dah terlepas sehari untuk update blog..
al maklum lah tenet tadi buat perangai..
petang tadi kilat sambung menyambung, PLUP!! xdak connection!
alahai, tension bagai nak g penyepak sorang2 jer asa tadi..
so tengah tunggu tenet nak okay, sempat la buat tutorial kat korang..
apit tahu ramai yang tunggu tutorial nie kan..
kat shoutbox tue belambak2 soalan tanya pasal cara nak lukis..
ha meh sini nak ajar..korang ikut la..jangan penyegan nak belajar lak..
penat aku buat nie..hahaha..jom testing!


1. Open Adobe Photoshop korang dulu..
2. Kalau nak cepat belajar PS, korang patot boleh tengok SINI
3. Korang kena lukis bahagian muka n tudung muslimah dulu..
4. Korang pernah belajar kan lukis tudung muslimah kat SINI
5. dah siap lukis bahagian muka n tudung? bagus! tepuk tangan untuk korang!


6. Now, kita teruskan dengan melukis bahagian badan dia lak.
6. Amik pen tool macam biasa okay. size bagi sama dengan size korang
buat tudung n muka doodle tadi tue taw!
7. Kita buat bahagian bahu doodle tue dulu. Tengok step kat bawah nie.


8. korang kena stroke path taw lepas dah guna pen tool tue. Kalau korang tak usha entry SINI, korang takkan tahu guna pen tool tue..
9. Sekarang kita buat skirt dia lak. eh skirt ke gaun? Whatever lah. Hihi. 





10. Untuk penutup gaun nie, kita buat bahagian bahu macam tadi jugak okay!

11. Dan sekarang kita buat tangan doodle nie plak okay! Korang tengok step bawah nie. Apit just tunjuk tangan bahagian kiri jer taw. Korang buat yang kanan gak. Step yang sama.

12. Now, buat kaki doodle lak. Pown sama gak. Buat kedua-dua belah taw. Kang OKU lak.



13. So korang dah berjaya hasilkan keseluruhan doodle muslimah korang sendiri!


14. Lepas tue korang warna kan dan buat mata doodle tue sendiri okay.
15. Tutorial Mewarna Doodle - SINI
16. Tutorial Buat Mata Doodle Comel - SINI

SELAMAT MENCUBA!
credit to : basmasmiley.deviantart.com


16 orang comel komen:

Nuriy Arisa said...

nk buat..tapi sy x de software photoshop pulak..

Fieco said...

tgok macam senang je..
tp lau buat mesti ssh kan.. :D

Lyssa Faizureen said...

sempoiii lah dikkk ^_^

cik kumbang said...

teringin nak lukis2 doodle...tapi malas sbb byk songeh nak lukis beliau haha :p

http://kumbangmerahbintikhitam.blogspot.com

ain najwa said...

apit...dah try cube buat...tapi sllu xjadi...last2 giveup:)

Shaa Aien.. said...

suda jadie :)(bhgian ank tudong jee tite uad xbpe nk jd :)
nway ,.thanks abgg apit :)

Pondok Usang said...

wow.. i like it..

miss adell said...

that is so cute :)

dalie said...

tq ! :)

~Aina Falihah~ said...

assalamualaikum, abang apit.. saya tersilap padam paths di photoshop. ada x cra untuk mengembalikannya? kalau xada,xmengapa.. saja brtnya..

princess story said...

Waahhh jadik and thankz. and satu lagi KAQ LYSSA KOMENN!!!! KAQ LYSSA!

Najla Najihah said...

Jadi Jadi Jadi Jadi :D Terima kasih! Berjaya lagi sekali apabila menggunakan tuto blog nih . hehe~

Anonymous said...

Apit saya abik semua ye semua cntek TQ

cice c0wmel apew :-) said...

Cice dawrh try nieh abam apiet cute, tarpie cucah ewh ;( acik cak jadik jerk. Napew cice cucah cgt niew :( cewdih cicew .. Nark hug cikewt ;-(

NishaIsha said...

TQ... Nak tanye Abg apit guna photoshop cs berape erk??

Nurain Nisha said...

TQ.. nak tanye guna photoshop cs ape erk???