Last updated!

16 September 2011

Tutorial Photoshop - Melukis Doodle Muslimah

salam blogger kepada semua blogger kat Malaysia nie..
okay kali nie apit nak buat tutorial melukis doodle untuk korang..
apit dah baut tutorial sesenang mungkin untuk korang ikut..
insyaallah kalau korang cuba n cuba mesti boleh buat punya..
korang ikut step by step okay..rajin2 kan tangan explore..

1. Kalau korang nak cepat pendai ngan Adobe Photoshop >>KLIK
2. Open adobe photoshop korang cm biasa okay.
3. File > New n pilih width ngn height ikut korang sendiri.
4. Sekarang kita buat tudung dulu. Pilih Ellipse Tool bentuk bulat nie dan kat ats tue pilih Paths. Korang tengok contoh kat bawah nie okay! yang petak merah tue.


5. Then korang buat bulatan korang kat layer tue. Pastue kita warpkan bulatan tue. Caranya Edit > Transform Path > Warp. Pastue korang gerakkan jer dalam petak tue.


6. bila korang dah abes warp. right click then pilih Stroke Path > Brush > OK.



7. Ha akan muncul warna hitam kan pada garisan korang buat tue. Kalau nak warna len koran pilih warna dulu before korang stroke path tadi. pastue korang tekan backspace di keyboard untuk hilangkan line tadi tue. Paham tak?


8. Okay sekarang kita buat bahagian muka doodle nie lak. Buat macam tadi jugak. Amik ellicpse tool tadi dan buat bulatan kat dalam tue plak. Then korang warpkan jugak okay! Pastue stoke path jugak okay!


9. Okay sekarang kita buat bahagian tepi tudung. Korang amik pen tool dan buat satu garisan tepi bahagian muka yang kita buat tadi. Contoh kat bawah nie taw. Korang buat kiri ngn kanan.


10. Pastue stroke path jugak cam tadi okay. Sekarang buat bawah tudung lak. Konon macam tudung labuh la. Ala korang lukis ja ikut kreativiti korang. 


11. Then kita buat anak tudung bagi doodle nie plak. masih lagi guna pen tool. korang tengok contoh kat bawah nie okay!


12. Okay no kita buat mata doodle pulak. Koran pilih warna hitam then amik ellipse tool tadi n buat bulatan kat muka doodle tadi okay! Korang tengok contoh kat bawah nie.


13. Buat ank mata pulak warna putih. Koran guna brush lah senang. Pilih brush tool dan pilih warna putih. Korang pilih size anak mata doodle tue. Right click atas layer dan pilih size. Pastue klik kat atas mata doodle kaler hitam yang kita buat tadi okay!


14. So siap lah doodle korang. Nanti pulak apit ajar camna nak warnakan doodle korang tue okay!
Korang tak faham apa-apa sila komen ye. Peace. SELAMAT MENCUBA!




43 orang comel komen:

emy|farid said...

wah comel, syg nye xda photoshop :)

Nyamuk Terbang said...

buat la utk kiter satu
hoho

zalin onceitalk said...

nice..

afina rahmat said...

suka2 ! fina tak pandai wat sebelum ni.just tarik2 je ..hehe

Tengku Puteri said...

comelnya!

Ary said...

cumel tollah...

→Helga DV's← said...

alololooo..omelnyaaaa ! :)

→Helga DV's← said...

alololooo..omelnyaaaa ! :)

bella luna said...

comel,.hehe,tgk apit buat je la ley?sebab malas nak download adobe photoshop,hehe

||aLeaSaRa|| said...

suka sgt lukis doodle.cuma bila lukis pakai PS ntahlah otot jari kaku semacam hehehhe....oklah nak try ni...tq 4 this tutorial ye :)

nick dot anis said...

susah la nak buat ni...tak pernah menjadik:-(

suha said...

comelnyaaaa :) :)

~Nana 귀여운~ said...

sapa yang ada pengalaman memang die pro..jeles nyeeeew..lawa betul doodle tuh .

~ FaRaH izzAtY ~ said...

eiii,. comelnyer >.< geram geram geram

bile frh buat, dye jdi 'dodol' cacat =.='

btw, thnks 4 the tuto :)

ZaTy zUlAiKhA said...

apit . stroke path uh an dok at mana haa ? tekan cari tadak un :(

aima mazlan said...

tengs apit!
aima pun nak buat gune tutorial apit bg nie..
sll buat doodle cm kayu je..
hehe

cyAh pUnyErrr said...

olohhhhhhh...potoshop xdew lah...haiyaksssssss...

mmg pro lah kamooo....
tabik spring...toink3

AreFiSya Aien said...

da jdik..thnx

Qienah said...

thank..cantik je..dh try..jd tp plik je.huhu..wrna sng jekn..:)

_________________________
I have added cool emoticons to this message.
To see them go to http://x.exps.me?86fbcbfed752e3b41e4a8ccd212b1a10

Anonymous said...

Knp sy wt lps warp j , tak bole nak stroke ? n knp bila stroke , tak jadi mcm garisan hitam kat gmbar ? jd mcm conteng2 plak .

Sis Nunu Fafa said...

x jdi
hhuuT_T

Peqaxlol ;DD said...

tenks :)

Fatihah Fauzi said...

thanks,mnjadi la..da lme cri tuto cm ni.. :)

keri ikhwan said...

wooo... patutla ak wat cacat je selama ni.. ade bnda trtinggal rupenya...
da faham skang.. Thx!

tentangakupunyerstory said...

knape tak bole nak klik path tuh.....asyik sangkot jewk....takde care lain ke??

Niena Sofea said...

apit , x jmpe stroke path tu ..

kt mne ek ?

niena pakai adobe photoshop portable cs5 ..

miszyunieyayuniey said...

npe y yuni pnya xde kotk nk ltk bulatn 2,,nk sketch,,ps2 xleh nk grak2 msti kua bult 2 bnyk..ermmm... :(..nk bt cmne ye..lg 1..yuni rompak doodle die 1,,tankz..huhuhuhu..comel..

miszyunieyayuniey said...

time nk drag blt 2 kat field,,,npe y yuni pny xde kotak2,,bkn kotak2 kcik tp y besor 2,,y die ltk bult nk bt 2dung 2,,ps2 xbley ea nk tarik2..ltk je cursor kua blt 2 lg..i means xbley nk adjust..huhuhu..npe ye,,bley tlg,,lg 1,,yuni ni new blogger,,so da rompak doodle die 1..comeeelll ngt..tankz ye:D

byhahsaid said...

camne nak guna pen tool tu? serious tak pandai -,-

zeybubumoshiiyui said...

Abg Apit , kenapa bila nak lukis kepala kan . Bila dah stroke dia jadi duble line . Dalam tu ada warna putih then dia jadi line besar .

Princess Peanut said...

tq fiz..nti dh boleh buat doodle sndri la..hehe..

Aidil said...

cutenya...ada buat doddle muslimat plak???

Aidil said...

cute..mcm mana nak buat doddle muslimat plak..

Izzah Dejavu said...

Alhamdulillah ..sy telah berjaya membuatnye.. best3 .. first time guna PS..

★ aIsyaH ★ said...

ala..nk buat jugak..tp knp sy punya xder warp..da tgk dah kat transform path tu..tp xder..knp eak?sedih tol..~

Najla Najihah said...

Wah! Terima kasih abang apit :) Najla da jadi buat ! ^___^
Suka sangat ! Senang je rupanya lukis doodle ! Dulu ingat susah sangat ^_^

Leeza dayasari [santai leeza] said...

pakai fotoshop kew. adoi.. tak fhm aplikasi ni sejak dulu. huuu

Yana Aina said...

comel .. xpndai guna photoshop :(

muhammad asyraf said...

Bro..powerlah awak ni.. thanks sharing.. :)

Ummi Shaheira said...

Terima kasih bebanyak :D
Dah jadi cumaaa , agak buruk :)
jemput tengok doodle bertudung
http://i.imgur.com/yb09q.png hihi selalunya buat tudung biasa ja . tpi ni buat macam tudung tu tk pandai lg . maklum lah newbie :D hehe

- sheiraeiyra.blogspot.com/ -

Eyqa Rawr said...

macam mana nak buat doodle yang mata di blink2 gitu. heee

Umi Nazrah said...

nampak agak complicated untuk orang yg tak reti photoshop macam cheq ni :D

Asyraf Farhan said...

wew cantik,,da cuba,, menjadi thanks ,