Iklan Terbaik Bulan Ini!

Baca Entry Latest Nie Jugak!

04 September 2011

Tutorial Photoshop - Cara Install Brush Ke Dalam Adobe Photoshop

salam blogger kepada semua..selamat hari raya keenam..
okay kali nie bukan apit nak ajar edit gambar guna photoshop taw..
tapi apit nak ajar korang install atau load brush dari internet..
apa gunanya brush nie? korang xtaw? okay..meh nak expalin..
brush nie ada macam-macam jenis..
ia memudahkan korang nak create seuatu benda..
contohnya apit gunakan brush mata untuk buat doodle atau vector..
haa korang nampak blink kat header..yang tulisan Fizgraphic tue..
itu apit gunakan brush yang sedia ada dalam adobe photoshop tue..
macam-macam brush yang korang leh dapatkan kat internet..
so jom kita belajar camna nak download and install brush ke dalam adobe korang...
ikut step by step taw..jangan nak memandai skip apa yang patot..

1. Korang takdak adobe photoshop? meh download sini >> KLIK
2. Korang nak pro cepat pasal adobe photoshop tak? KLIK
3. Sekarang korang boleh download brush kat sini okay! >>KLIK
4. Korang download lah kat situ. memandai korang lah godek-godek.
5. Lepas selesai download, korang extract file brush tersebut.
6. Lepas extract korang akan dapat file .abr. Contoh macam kat bawah nie.


7. Sekarang korang open software adobe photoshop korang.
8. Then korang File > New dan pilih la width dan height korang okay!
9. Then korang pilih Brush Tools. Macam kat bawah nie ha.


10. Pastue right click atas layer tue dan akan keluar paparan untuk brush tue kan? Ha korang tekan anak panah kecik tue then pilih Load Brushes..


11. Pastue korang pergi la kat location korang simpan file brush yang korang download tadi tue. Klik Load. Contoh macam kat bawah nie okay!


12. Pastue dapatlah brus korang download tue. Dah boleh guna pown. hihi.


okay semua? boleh faham tak tutorial nie?
kalau tak faham jangan malu-malu nak bertanya okay!
korang tanya ja, apit confirm-confirm attack shoutbox korang.
SELAMAT MENCUBA!


21 orang comel komen:

Ribena lalalaaa~ said...

tank for de info....hihi

alif haris said...

aku pn nk install brush gak nnt .. thanks apit^^

Nuru^^ said...

wah... menjadik.. thank u ^_^

Mish Apple said...

yes! thankyou .

nanieteukie said...

yeah..menjadi :)..Thanks Apit for the Tuto :)

Azmie said...

wow macam hado.. thanks for tye sharing.. =)

IqwanRoslanni said...

mula-mula ok lepas saya tutup bukak balik brush tu dah tak de macam mana ni?

liyanazahirah said...

wah sgt membantu..tenkiu :)

Anonymous said...

terima kasih.....best sgt2...dan sgt berguna....

Fieqa Momel ^_^ said...

Kat mana tempat nak download tu??
Fieqa X jumpa lar abng apit..

bila hati berbicara (: said...

takde icon pon kat file.abr tu..tak dapat buat pon..hukhukhuk :(

nnnn said...

dnload freeka..kat manatuh xjumpapun

noor said...

cam mana nak d load,..x bolehla afiz

nur said...

cam mana nak d load..bestla jika boleh download freeka

Little Gyu said...

Wah!! faham2!! Terima kasih!! >.<

Lyza Qayudonajew II said...

kenapa bila download brush tu then extract dia tak jadi ABR ? -,-

Eyqa Rawr said...

kenapa ta boleh download font atau brush ek. dah lama try

Izza Sakura said...

APIT,NAK TYE SIKIT LEH TAK?kalau contohnya brush manik tu kita nak jadikan dy cm real tu nak KLIK KAT MNE,DAH KLIK DAH KT DROP SHADOW BEVEL N CONTOUR TP HASILNYa tak berapa cantik

Musyirah :) said...

TERIMA KASIHHHHHHHH abg apit ;D

Mohd Zuhri said...

jadi la!

Asma Sah said...

First time jadi ,thankss

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...