Baca Entry Latest Nie Jugak!

13 September 2011

Tutorial Photoshop - Buat Gambar Sidebar Blog Anda

salam blogger semua..lamanya tak buat tutorial..
kali nie tutorial photoshop untuk korang..
apit dah janji nak ajar buat sidebar blog kan pada entry nie >> KLIK
okay meh kita belajar sokay..simple ja..

1. Mula-mula kena ada adobe photoshop la..sapa takdak? KLIK 
2. Sesiapa berminat nak beli tutorial DVD Tutorial Top Secret Photoshop >> KLIK
3. Korang Log In > Dashboard > Design > Template Designer > Adjust Width


4. Korang tengok dulu lebar side bar korang tue okay!
5. okay sekarang korang dah taw kelebaran sidebar korang kan. Bagus!
6. Open adobe photoshop > File > New > letak width tue memngikut size sidebar korang tadi okay! Yang height tue letak la ikut korang. Apit letak 50 ja..Contoh kat bawah nie.





7. Then korang pilih Rounded Rectangle Tool atau bentuk apa2 lagi yang korang nak.Korang pilih warna korang nak sebelum buat okay! Caranya korang klik kat hujung atas tue then korang drag sampai hujung bawah tue. Nanti jadilah sebuah petak. 


8. Kalau korang nak buat line tepi kotak tue korang right click kat layer tue then pilih Blending Options. Contoh kat bawah nie okay!


9. Then akan keluar Blending Option. Korang adjust2 la men kat situ okay. nak shadow ke apa ke.. Contoh macam kat bawah nie ha. nak buat garisan tepi tue amik Stroke.


 10. Ha nampak kat bawah nie? kan dah ada line tepi tue kan. Now kita buat tulisan plak kat dalam tue okay! Pilih ja text tool. Contoh kat bawah nie.


11. Korang buat lah ayat korang tue okay! peace! SELAMAT MENCUBA!


lepas korang dah buat semua tajuk-tajuk sidebar korang..
korang leh la letak kat sidebar blog korang tue okay!
caranya korang leh tengok kat sini >> KLIK


11 orang comel komen:

Lyssa Faizureen said...

wahh ! nice tutorial . ehee . :)

Nur Azmatul Uzma said...

hheeh... jadi lah .. tp mcm mane nak letak kat sidebar ?

ctk said...

thank 4 the tutOrial...memang ct carik neh...hehehe

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

wah nice lah . :)

echa takashimaya said...

weyh blog kau dah tak berat!siyes!

echa takashimaya said...

oitt.thanks bg info kat blog ko ni ha.nanti aku nak update sket blog aku tu aku refer tutorial ko ye.hehe

shida'R said...

terbaik...apit ^_^

merahitujambu said...

thanks share

miz ruha said...

bestnya!! byk benda bleh dipelajari disini,,,thanks 4 sharing,,

Anis Zulhas said...

dah menjadi ! Terima kasih oppa ^^

Eyqa Rawr said...

tak faham la..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...