Baca Entry Latest Nie Jugak!

06 September 2011

Tutorial Blog - Post Title Background

salam blogger semua..haiii..jeng jeng..
okay apit nak buat tutorial blog kali nie..
apit nak ajar camna nak letak background kat title post entry tue..
haa nampak kan setiap kali entry apit ada background kan..
alaa macam kat bawah nie ha..nampak?
 
ha okay nak tahu camna nak buat?
jom kita belajar jom...nak ajar nie..peace!

1. Log In > Dashboard > Design > Edit HTML >
2. Pastue kat keyboard korang tekan CTRL+F dan cari code macam kat bawah nie.
h3.post-title
atau
h3.post-title, .comments h4 {
3. jumpa tak code kat atas tue? kalau tak jumpa, try search code nie lak.
.post h3 } 
atau 
h4 }
4. Pastue korang copy code kat bawah nie then sila pastekan (CTRL+V) di bawah code yang kita cari tadi tue. Paham tak nie?
border:0px dashed #cc99cc;

    text-align: center;

    margin:.5em 0 .5em;

    padding:0 0 4px;

    font-size:140%;

    font-weight:normal;

    line-height:1.2em;

    background:url(URL BACKGROUND KORANG);

    color:$titlecolor;

    }
 WARNA HIJAU : Korang leh tukar ketebalan line border yang korang nak..
WARNA OREN : Line border leh tukar ke dashed atau solid
WARNA PINK : Letak Code Warna untuk Line Border korang tue.
WARNA KUNING : URL background korang letak sini..

 5. Korang leh letak bentuk-bentuk border macam apit tue..kalau korang nak tengok bentuk-bentuk border yang bes..jom tengok nie >> KLIK
6. Dah selesai semua, try Preview dulu..kalau menjadi,terus SAVE TEMPLATE.
7. Senang ke susah? Senang saja kan..SELAMAT MENCUBA!


7 orang comel komen:

nuyui a.k.a miss NUSHA said...

tutorial yg menarik ni..

tq sharing ea..

A to Z Lyrics said...

TERBAEK... amat berguna~ tQ

Rawlins Ichigo Takashi Lutz said...

senang tapi tak jumpa semua code kat atas tu...huhuhu

NaIaDHaNnI said...

apit, tak jumpe pun keempat-empat code yang kat atas tuh. nak kne buat mcmane?

Cik Jingga said...

jumpa code2 tu tapi dah paste preview xmenjdi pun.. asal eh?

CeRiTa Ku said...

suke2 menjadi code yang diberi. puas hati ^_^

Mierah Halim said...

xjadi la...nape ye?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...