Last updated!

04 September 2011

Tutorial Blog - Gabungkan Kotak Follower dengan Shoutbox

salam blogger semua..haiiii...
okay apit nak buat tutorial blog nie..
lamanya tak buat tuto kat korang..hahaha.. 
tutorial kali nie apit nak ajar cara nak letak kotak follower dalam shoutbox..
korang click shoutbox apit tue..ada kotak follower kan dalam tue..
okay..tutorial nie direquest oleh Nur Daniani dan Yasmin..

 

okay2 jom kita belajar sama-sama jom..
ikut step by step okay..jangan nak memandai skip..

1. Korang pergi kat google dan taip Google Friend Connect..


2. Then korang sign in la dulu email dan password blogger korang. Lepas sign in tadi korang akan dapat paparan macam kat bawah nie taw.Korang klik add a members gadget tue.


3. Pastue korang adjust la apa yang korang nak untuk follower box korang tue. Width kotak follower kalau boleh korang samakan dengan Widht shoutbox korang tue. Dah abes semua, korang klik Generate code. Then korang copy code HTML tue taw. Tekan Ctrl+C..


4. Sekarang korang Log In > Dashboard > Design > cari code shoutbox korang. Dah jumpa? Ha korang pastekan (CTRL+V) code tadi atas code shoutbox korang tue. Mesti tak berapa nak paham nie kan.
5. Korang cari code kat bawah nie dalam code shout box korang tue okay. Tekan Ctrl+F.
<!-- Begin ShoutMix - http://www.shoutmix.com -->
6. Dah jumpa kan? ha korang amik code follower yang tadi tue, pastekan atas code yang kita cari tadi tue. Contoh macam kat bawah nie ha..


7. Pastue korang save la then view blog korang jadik or tak. Kalau nak cun-cun, korang kena la try and error sampai betul-betul cun..peace.. SELAMAT MENCUBA!


16 orang comel komen:

nurdani said...

sangat membantu.terima kasih bro.hehe

YASMIN :) said...

Apit yas tak ada code nie --> <--- macam mana nie nak buat ? :(

Rawlins Ichigo Takashi Lutz said...

Thanks apit wat tuto nie
Tapi Linz nyer follower jadi kosong balik....
Camne nak dapatkan balik followers tu?
Thanks.

alif haris said...

walaweyh follower dah berjuta tuu ! hahaha :D

Nurwani_yusoff said...

Thanks!dah jadi..

MAYA_mustwany said...

thanks fizzi.da setel.allhamdullilah

missoyahanisah said...

knp tmpt follow ny kosong jew?

sheyra rara said...

xk jmpe code pown http://www.shoutmix.com -->

NaIaDHaNnI said...

encik apit, kalau tak jumpe code untuk shout box tu nak wat cmne?

aiNAA kHOdOri said...

thnx,...\\
Alhamdulillah..menjadi..:)

Miss Lovouis said...

Thanx bro . (n_n)

nadeafu chan said...

terima kasih utk tutorial ni..neway..happy belated bestday ^^v

s'din anuar said...

jadi:) terima kasih:)

syakirah said...

tapi sekarang . dah di update google friend nye . cmne ye ?

Klik Aje ! said...

@fizgraphic. google friend connect dah xboleh guna. Xde cara lain kew nak gabungkan follower dengan fibox kalu leh buat macam owner blog nie cantek juga. ada tuto sila email KA Crew : hi@klik-aje.com

sHiMi sHinHae~ said...

ha aa ..sy xjumpa pun ..........